Středeční Noční linka: Městské legendy

21. duben 2021

Pověst o příchodu praotce Čecha či legendu o kněžně Libuši známe asi všichni, ale co mýty, pověsti a legendy novějšího data?

Možná jste už zaslechli slovní spojení městská legenda. Pokud ne, pro jeho objasnění je zřejmě nejlepší sáhnout po Wikipedii, která říká, že městská legenda (též současná pověst nebo městský mýtus) je součástí soudobého folkloru. Příběh je předáván ústně nebo prostřednictvím psaných textů či masových komunikačních médií a internetu. Struktura městské legendy je stavěna tak, aby posluchač uvěřil, že příběh je skutečně pravdivý, a jako pravdivý je také předáván dál. Charakter legendy obsahuje humorné, či hororové prvky, často má varovný nebo moralizující charakter či xenofobní podtext. Typickým úvodem takového příběhu je skutečnost, že se tato historka stala vypravěčovu známému, nikdy se však nejedná o vypravěče samotného.

Notoricky známá je třeba pověst o černé sanitce, která jezdí v noci a unáší mladé lidi a děti, ale třeba ze svého okolí znáte i další. Svěříte se s ní dnešní Noční lince s Borkem Kapitančikem? 

Spustit audio