Stovky školáků vytvořily obří vlčí mák z balonků na paměť veteránů

11. listopad 2016

Vlčí mák jako symbol Dne válečných veteránů většinou lidé znají. Že nemusí jen kvést na poli nebo jako papírový držet v klopě kabátu, dnes dokázali školáci v Kyjově. Z asi dvou tisíc barevných balónků vytvořili jeho květ v centru města a netradičně tak vzdali hold válečným veteránům.

Obří vlčí mák z asi dvou tisícovek nafouknutých balónků dnes vytvořili školáci v parku v centru Kyjova. Netradičně si tak připomněli Den válečných veteránů, který připadá právě na 11. listopad. Podobná akce se u nás konala vůbec poprvé, organizátoři ale doufají, že se příští rok přidají i další města.

Ze základní školy Jana Amose Komenského v Kyjově zamířilo do parku asi 600 žáků. Tam zatím dobrovolníci vykolíkovali prostor a páskou vyznačili tvar budoucího vlčího máku.

Den veteránů: děti ze školy Jana Amose Komenského vytvořily z balonků obří vlčí mák

„Pavle pozor, další sto lidí půjde do toho stonku,“ organizoval na místě dění pořadatel akce Petr Něnička.
Dobrovolníci pak nasměrovali děti do jednotlivých sektorů podle barev. Uprostřed byly balonky černé, okolo červené a na okraji je zelený stonek.

Den veteránů: v Kyjově vytvořily děti z dvou tisíc balonků obří vlčí mák

Po zhruba hodinových manévrech byl vlčí mák kompletní, ve vzduchu vlálo přes dva tisíce balonků. Když byli všichni na svých místech, ozvalo se hromadné odpočítávání a hlavně hromadný pokřik: „Děkujeme!!!“

Den veteránů: děti z Kyjovské školy Jana Amose Komenského vytvořily z balonků obří vlčí mák

„Tím to ale nekončí. Děti si balonky odnáší domů a já očekávám, že se jich rodiče zeptají: ‚Co jste dělali ve škole?‘ A děti jim řeknou o tom, co dělaly kde dni veteránů. A rodiče se toho třeba chytí a začnou vyprávět o pradědečkovi, který ve válce padl. A začne se o tom mluvit, to je to podstatné,“ přiblížil myšlenku Něnička.

Dodal, že by byl rád, kdyby se k této akci v budoucnu přidala i další města v České republice.

autoři: Štěpánka Kadlečková , ska
Spustit audio