Stipendia i zásoba montérek. Firmy lákají žáky technických středních škol ke studiu i zaměstnání

5. září 2022 16:17

Soukromé firmy se častěji podílí na stipendiích a zaměstnávání čerstvých absolventů vybraných jihomoravských škol. Od letošního roku můžou například žáci Střední školy technické ve Znojmě získat za dobrý prospěch nebo pravidelnou školní docházku tisíce korun. Nejen to nabízí studentům tamní firma, která ve stavebnictví zaměstnává stovky lidí převážně z regionu. Podobných společností je ale hned několik.

Hlavním cílem firem je získat kvalitní zaměstnance v oborech, o které v posledních letech není zájem. Na Střední škole technické Znojmo (někteří mohou znát jako Uhlárku), je nově podporováno pět oborů. Především ty učební jako strojní mechanik, elektrikář, obráběč kovů nebo instalatér. Místní firma, se kterou škola partnerství uzavřela, žákům nabízí už zmíněná prospěchová stipendia, ale také SIM karty s neomezeným voláním a daty nebo letní brigády. To hlavní je ale motivační příspěvek v případě, že se absolventi rozhodnou do firmy nastoupit. Po zkušební době dostanou deset tisíc korun. Po dvou letech dalších třicet tisíc.

Žáky vybírá škola spolu s firmou. Cílem není podpořit všechny, ale především ty, kteří chtějí v oboru pracovat, v provozovně se jim líbí a mají chuť se dál rozvíjet. Podnik tak má větší šanci získat zaměstnance, kteří jsou kvalifikovaní a mají dobré výsledky dřív, než se to podaří konkurenci. Podle některých oslovených ředitelů středních škol je totiž trh práce v technickém odvětví vyprázdněný.

Spolupráci se soukromým sektorem hodnotí školy kladně

Podle ředitele Integrované střední školy automobilní v Brně Milana Chylíka jim přibyde každý rok minimálně jedna nová partnerská firma. „Já si troufnu říct, že je to jedna z mála možností, jak získat kvalitního zaměstnance – že se firma bude podílet na jeho výchově. Je to také o přístupu firmy – jak se žákům věnuje, jak je schopná investovat do žáka tak, aby se jí to potom vrátilo zpátky,“ myslí si Chylík.

Zvýšený zájem firem o žáky a absolventy polytechniky hlásí i střední škola v Purkyňově ulici v Brně. Desítka firem podporuje také žáky Střední školy stavebních řemesel v Brně-Bosonohách. Její ředitel očekává, že jich bude přibývat, protože se zvýšil také počet zájemců o studium.

A v tom vidí výhodu také ředitel Střední školy elektrotechnické a energetické v Sokolnicích Oldřich Životský: „Je to pro, že je o ně zájem. Když vidí, že se soukromý subjekt podílí na tom, že jim nabízí stipendium, tak je to pro studenty a uchazeče o studium signál, že o ně bude zájem i po absolvování.“

A signál je to také pro rodiče, kteří v tom řetězci hrají podle firem i ředitelů škol velkou roli. Jsou to právě oni, kdo ovlivňují klíčové rozhodnutí, na jakou profesní dráhu se dítě v dalších letech vydá.

Firmy ale kromě finančních příspěvků motivují žáky třeba různými exkurzemi do zahraničních poboček, na veletrhy nebo i dostatečnou zásobou pracovních oděvů, jako jsou třeba montérky. Kromě firem pomáhá s finanční motivací žáků také kraj. To je případ třeba učiliště v Kyjově.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související