Spoustu věcí máme za samozřejmost, ale bez událostí roku 1989 tu nemusely být, říkají organizátoři Brněnského sedmnáctého

13. listopad 2023

Největší připomínky výročí 17. listopadu organizují v Brně ti, kteří v osudovém roce ještě nebyli na světě.

Stano Čaban ze spolku Brněnský sedmnáctý to přiznává rovnou. Z těch, kteří v Brně už několik let organizují akce k výročí 17. listopadu 1989, se jen jeden narodil ještě v dobách Československa.

Brněnský sedmnáctý

Festival Brněnský sedmnáctý si bere za úkol připomenout význam událostí z konce roku 1989 pro naši současnost. Koná se na několika místech Brna a nabídne setkání, konference i umělecký program. Podrobné informace lze najít na www.brnensky17.cz.

„To všechno, co teď můžeme, kdysi nabylo samozřejmé, musel to někdo vybojovat,“ zdůrazňuje Čaban. Podle něj je to o to aktuálnější, že v současné době máme i v Evropě důkazy, že to samozřejmostí zdaleka být nemusí.

Pořádání akce Brněnský sedmnáctý dává do souvislosti i s tím, že žádné velké akce se v souvislosti s výročím nekonaly, a to přesto, že se moravská metropole označuje za studentské město. Proto se ke společnému festivalu spojili právě zástupci studentů.

„Není to jen o pamětnících a vzpomínkách, ale i o propojení se současností,“ dodává organizátor s pozvánkou k výročí.

Jak se na význam svátku dívají vrstevníci pořadatelů? A co letošní ročník přinese zajímavého? Více v rozhovoru z pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související