Slovenská renesance hudby minulosti

4. listopad 2020

Hudební vydavatelství na Slovensku přináší dva skvělé počiny, které oživují hudbu minulosti. CD Orava a Čo dedina, pieseň iná.

Reedice unikátního cyklu Panoráma ľudovej piesňovej a hudobnej kultúry začala řadově nejstarším titulem Orava. Po více než čtyřiceti letech od vzniku prvního velkého nahrávacího projektu přináší knihu, kde najdeme původní důsledný textový doprovod, mapu regionu, informace o obcích, účinkujících, ale také současné texty odborníků a nově kolorované fotografie. Citlivě ošetřené nahrávky jsou místo původních gramodesek na dvou cédéčkách, jež najdeme zasunuty v knižní předsádce.

Nové vydání je věnováno památce hlavního tvůrce původního díla – Viliama Jána Grusky (1936-2019). Hledal neznámé tanečníky, hudebníky a zpěváky, obsazoval tyto lidové umělce do festivalových programů. Tříbil staré hudební zlato od nánosu přejaté hudby, podněcoval  k udržování vesnických folklorních kolektivů a prodlužoval tak domácí folklor.

Regionální pódiové programy vyústily v obšírný nahrávací projekt Panoramat. Ve spolupráci se skladatelem Svetozárem Stračinou (1940-1996) a dalšími významnými spolupracovníky vznikl projekt, který se v dnešních dnech dočkal počátku obrody. Můžeme si jen přát, aby vešly v život také  ostatní tituly z řady Panorama lidové písňové a hudební kultury – Pohroní, Liptova, Podpoľaní, Kysuc a Terchovské doliny a Gemeru a Malohontu.

Výběr hudby západního Slovenska přináší nosič Čo dedina, pieseň iná. Kompilace vznikla k 60. výročí folklorního festivalu v Myjavě. Nahrávky vesnických kolektivů a jednotlivců, kteří účinkovali v letech 1976 – 1996 na myjavských slavnostech, jsou výstupy se všemi  atributy živelné festivalové nálady. Nahrávky pořídil přímo na místě vystoupení Slovenský rozhlas.

Nové album se snaží poskytnout pestrý hudební obraz tradičního projevu slovenského západu, do něhož počítá i dlouhodobě zažitou hru na heligonku či žesťové nástroje. Na CD se dostaly nahrávky z Tekova, Ponitří, Podunají, ze Záhoří, z trnavské, myjavské a trenčínské oblasti.

V pořadu Na pěknú notečku uvádíme nejen ukázky z nově vydaných titulů, uslyšíte také produkčního Oravy Vilima Grusku ml. a hlavního iniciátora a vydavatele Júlia Jackuliaka. K počinu Čo dedina, pieseň iná pohovořil také tvůrce Peter Obuch z Centra tradičné kultúry v Myjave.

Spustit audio