Slevy, na kterých neušetříte. Odhalených podvodů se slevami přibývá

Česká obchodní inspekce uděluje stále více pokut za podvádění při slevách.

Každý z nás může požadovat informace o výrobku, vracet vadné zboží zpět nebo by spotřebitel neměl být prodejcem klamán. Někdy však dochází k porušování nejen těchto práv. Česká obchodní inspekce považuje v současné době za jeden z největších problémů slevy a slevové akce.

Jako problém to vidí zejména samotní spotřebitelé. Ročně se na Českou obchodní inspekci obrátí stovky lidí a stěžují si, že jim nebyla poskytnuta sleva, na kterou měli nárok - byla buď menší, než bylo uvedeno například v letáku, nebo jim nebyla na pokladně vůbec započítána.

Zároveň slevy nejsou pouze sezónní záležitostí před Vánocemi nebo před letními dovolenými. Akční zboží můžou lidé nakoupit prakticky po celý rok.

V celé České republice provedli inspektoři v loňském roce přes pět tisíc kontrol zaměřených na akční slevy a zlevněné zboží.

Pokuty za chyby při slevách rostou

V Jihomoravském a Zlínském kraji vyrazili inspektoři do obchodů více než 1400 krát. Pochybení odhalili skoro v každém druhém případě. Od roku 2015 zároveň narůstá i počet udělených souhrnných pokut. Před třemi lety jihomoravský a zlínský inspektorát rozdal sankce ve výši 1,4 milionu korun. Loni to bylo více než 8 milionů a 700 tisíc korun.

Častým trikem nepoctivých obchodníků bývá úmyslné navyšování cen před akčními výprodeji - například oblibený Černý pátek neboli Black Friday. Na cenovce uvedou výrazně vyšší cenu, za kterou zboží nikdy neprodávali. Z této uměle navýšené ceny odečtou klidně až 80% slevu. Reálná sleva takového zboží je tedy ale daleko nižší.

Dalším častým prohřeškem je odlišná cena v nabídkovém letáku a v samotném regálu v obchodě. Za všechny tyto nekalé praktiky jsou prodejci pokutováni. Inspektoři doporučují spotřebitelům, aby srovnávali pouze aktuální ceny výrobku nebo služeb a nenechali se slevovým trikem oklamat. Zároveň radí, aby si pečlivě kontrolovali účtenky po zaplacení.

autor: tip
Spustit audio

Související