Čtyři desítky stánků od Myší díry zmizely, zbývá jich čtrnáct. Prostor je čistější i bezpečnější

Z prostoru mezi vlakovým nádražím a obchodním domem Tesco v Brně zmizelo za dva roky skoro čtyřicet prodejních stánků. Zbývá jich ještě čtrnáct. U dvou se vede řízení o odstranění, jedná se i o plechové prodejně s občerstvením a o kruhovém objektu s jídlem. 

Zbývajících deset stánků má smlouvu do konce letošního roku, žádají o její prodloužení. Městská část Brno-střed doporučuje magistrátu smlouvy neprodlužovat. Pokud magistrát městské části vyhoví, stánky tam budou jen do konce roku. Novinářům to dnes řekl radní Brna-středu Svatopluk Bartík (za Žít Brno).

 Bartík tvrdí, že část stánků byla v místě nelegálně. Dlouhodobě si také stojí za tím, že v prostranství nevypadají dobře a kazí dojem z prostředí. Často se v jejich blízkosti zdržovali lidé bez domova, kteří tam podle něj vykonávali své potřeby, na území dohlížela policie, což už teď není v takovém rozsahu nutné. „Městská policie to kvituje. Je míň výjezdů, mají tu kameru,“ uvedl Bartík. Podle něj odstranění části stánků přivítala i většina veřejnosti.

Pohled z ledna roku 2016. Většina stánků podél nádražní zdi už zmizela.

Stánky jsou i v podchodu pod nádražím, ze kterého se na prostranství mezi nádražím a Tescem vychází. Podle Bartíka je sice snaha o odstranění i těchto prodejních míst, ale situace je složitější kvůli dřívějším smlouvám a sporům.

„Cílem našeho snažení je čisté, přehledné a legálně užívané veřejné prostranství, které nebude ostudou města. To se nám po letech přehlížení ze strany předchozích vedení města postupně daří naplňovat. Jsem moc rád, že ani novému majiteli budovy Tesco není okolí obchodního domu lhostejné a snaží se ho vylepšit,“ řekl Bartík.

Prázdný prostor, kde už jsou stánky odklizeny. Zeď 4. nástupiště tvoří hranici historického centra Brna.

Majitelem Tesca je společnost Crestyl, která podle něj projevila zásadní zájem o rekultivaci prostranství kolem domu. Majitel nechal odstranit stánky proti vchodu do obchodního domu a připravuje studii využití prostoru podobným způsobem, avšak s ohledem na estetičnost a účelnost.

zdroj: ČTK

Související