Telefonní budky mizí, v kraji je jich okolo sedmi stovek

Mnohdy kolem nich chodíme a ani si jich nevšímáme. V České republice je jich přibližně sedm a půl tisíce a stále jich ubývá. Řeč je o veřejných telefonních automatech - budkách.

Podle provozovatele budek, operátora O2, je na jižní Moravě přibližně sedm stovek budek, tedy ani ne desetina z celorepublikového počtu.

Nejvyužívanější jsou ty v centrech větších měst a na nádražích. Podle mluvčí společnosti O2 Lucie Jungmanové jsou hojně využívané telefonní automaty na místech, kde je hodně turistů. Přesto všechno ale je řada takových, ze kterých prakticky nikdo nevolá.

Provozovatel chce v první polovině tohoto roku v kraji zrušit přibližně 100 telefonních automatů. Důvodem je fakt, že v dnešní době už skoro každý vlastní mobilní telefon a dobrý mobilní signál je dostupný na drtivé většině území České republiky. Budku lidé využívají prakticky jen tehdy, kdy se jim mobilní telefon vybije nebo ho ztratí.

Přesto jsou místa, kde by telefonní budky být měly. Od prvního ledna 2018 platí novela zákona o poskytování služeb veřejných telefonních automatů.

Podle ní musí poskytovatel zajistit veřejný telefonní automat nebo veřejnou telefonní stanici ve dvou případech. Jednak v každé obci do sedmi set obyvatel a v obcích od sedmi set do pěti tisíc obyvatel, kde není dostatečně silný telefonní signál.

Někde o zrušení budky sami žádají

V některých malých obcích ale dokonce požádali o zrušení stanice nebo automatu. Podle informací Českého telekomunikačního úřadu si o zrušení veřejné telefonní stanice zažádalo na jižní Moravě celkem devět obcí. Starostové těchto obcí se shodli, že důvodem bylo to, že budku už prakticky nikdo nevyužívá.

Například v Žerůtkách na Blanensku rušili telefonní budku společně se starým obecním rozhlasem. Naopak v Kuřimské Nové Vsi už nechce manželský pár seniorů provozovat stanici u sebe v domě. Bojí se, že by je mohl někdo vykrást. Domluvili se proto se starostou a veřejný telefon zrušili.

A budek bude ubývat i nadále, přestože moderní budky umí posílat elektronickou poštu nebo se v nich dá platit kartou.

V dalších letech se také sníží počet obcí, ve kterých musí poskytovatel budku nebo stanici ze zákona zřídit. Sluchátko a mincovník tak v některých městech nahradily poličky s knihami. Takzvané Knihobudky slouží jako veřejné knihovny, které jsou zdarma. Přímo v centru Brna z budek chtěli v roce 2016 radní pro změnu udělat dobíjecí místa mobilů s wifi internetem. Plánovanou novinku se jim ale prozatím nepodařilo dotáhnout do konce.

Další podrobnosti k tématu budoucnosti veřejných telefonních automatů uslyšíte v odpoledním vysílání Českého rozhlasu Brno v pořadu Co vy na to?.

autor: tip
Spustit audio

Související