Silničáři na dálnici D2 instalují vysokorychlostní váhu na přetížená auta

Ředitelství silnic a dálnic staví na dálnici D2 novou vysokorychlostní váhu. Zařízení bude umístěné na 8,3 kilometru dálnice za Brnem, nedaleko Rajhradic, ještě před sjezdem na Blučinu. Zatím není v provozu. Termín spuštění váhy není známý.

„Řidič vozidla v podstatě vůbec nemusí postřehnout, že projel místem vážení. Projíždějící vozidlo je za pomocí senzorů a smyček zváženo po jednotlivých kolech a klasifikováno. Vznikne ucelený pohled na to, jak vozidlo vypadá, tedy kolik má náprav, jaké má rozvory, jak je dlouhé, zda má přívěs či návěs, která náprava obsahuje dvojmontáže a podobně,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Váha je složená z kamerového systému, indukčních smyček nebo polymerových a piezoelektrických vážících senzorů. Veškeré zjištěné údaje se porovnají s dovoleným zatížením nápravy a vypočítá se celková hmotnost vozidla. U přetížených kamionů hrozí tisícové pokuty jednak jejich řidičům a ve správním řízení pak i dopravci.

„Při překročení dovolených hodnot zatížení je vygenerován vážní lístek, který obsahuje jak naměřené hodnoty, tak fotodokumentaci a je zaslán na centrální server ŘSD,“ doplňuje Studecký. Následnou pokutu pak bude vymáhat městský úřad v Židlochovicích. „Je to teď novinka, systémy aktuálně odlaďujeme,“ potvrdil starosta města Jan Vitula z TOP 09.

Testovací režim

Aktuálně má Ředitelství silnic a dálnic dvě vysokorychlostní váhy v testovacím režimu. A to na 105,2 kilometru dálnice D5 za Plzní směrem na Stříbro a na 268. kilometru dálnice D35 u Olomouce. Loni ministerstvo dopravy vytipovalo 14 míst, kde by vysokorychlostní váhy mohly vzniknout – například na dálnicích D46, D11 nebo D7.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související