Seznam držitelů Ceny Gustava Broma ozdobila žena – jazzová zpěvačka Jana Koubková

3. květen 2023 05:00

Cenu uděluje každoročně Český rozhlas Brno na doporučení odborníků z řad hudebníků, publicistů, producentů, redaktorů a organizátorů festivalů. Symbolickou plastiku předal Pavel Kozler, pověřený řízením Českého rozhlasu Brno, 2. května při koncertu v brněnském Sono centru v rámci JAZZFESTBRNO.

„Jsme velmi pyšní na to, že se nám podařilo hostit tak významnou a nadanou umělkyni jako je Jana Koubková. Její příběh je nejen inspirující, ale také ukazuje, jak důležité je podporovat a rozvíjet hudební talent již v mládí. Jana Koubková je výjimečná nejen svým hlasem a uměleckým projevem, ale také svým neúnavným snažením a tvořivostí. Je pro nás čest, že se stala laureátkou ceny Gustava Broma,“ doplňuje Kozler.

Cena Gustava Broma

Jana Koubková se narodila v roce 1944 a již od svých šesti let působila v Dětském pěveckém sboru Československého rozhlasu, což pro ni bylo ideální prostředí pro rozvíjení hudebních schopností. Jana je jediná svého druhu, jak o ní řekl hudební publicista Jan Dalecký: „Nikdy nevíte, co od ní můžete zrovna čekat. Je bezednou studnicí nápadů, vždy svá a překvapující. Bez ustání a neúnavně tvořivá.“

Po svých profesionálních začátcích se stala členkou kapely Luďka Hulana, Jazz Sanatorium, a v ní vytvořila svoji první vokální sestavu Hot tety. Po Hulanově smrti v roce 1979 pokračovala v hudební kariéře s novou formací, Horký dech a neustále se objevovala na významných jazzových festivalech jak v Česku, tak i v zahraničí. Organizovala také festival Vokalízy, který byl určen pro jazzové, bluesové a rockové zpěváky, a napsala čtyři knihy. Navíc podnikla dvě studijní cesty do Afriky, což ji inspirovalo k mnoha dalším hudebním projektům. V roce 1981 se spojila s brněnskou skupinou Ornis a s Orchestrem Gustava Broma, s nimiž vystupovala a nahrávala. Své umění předváděla nejen na hudebních festivalech, ale také v rozhlase a televizi.

Spustit audio

Související