Brno udělilo 15 cen města a 5 čestných občanství – to získali Rychetský, Cikrle, Brom i Flodrová

Patnáct osobností obdrželo 25. ledna Ceny města Brna. Zástupci magistrátu je předali při ceremoniálu na Nové radnici. Součástí bylo i udílení čestných občanství. 

Mezi laureáty je tenistka Barbora Krejčíková, bývalý předseda vlády Petr Pithart, umělecký kovář Pavel Tasovský, architekt Petr Hrůša nebo fyzik Martin Černohorský.

Cenu dostal také Jiří Hlušička, který se zasloužil o vznik druhého největšího muzea umění v zemi – Moravské galerie v Brně. Dalšími oceněnými byli například bývalý tajemník magistrátu Pavel Loutocký, novinář a publicista František Mikš nebo Alexandra Šulcová, která se věnuje experimentální farmakologii. Ocenění in memoriam získal i páter František Lízna, který zemřel loni v březnu. Byl brněnský jezuitský kněz, signatář Charty 77 a politický vězeň.

Jednou za čtyři roky dává vedení Brna také čestná občanství. Nejvyšší ocenění města dostalo pět osobností: předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, brněnský biskup Vojtěch Cikrle a také historička a dlouholetá spolupracovnice Českého rozhlasu Brno Milena Flodrová. In memoriam dostali čestné občanství hudebník Gustav Brom a filozof Roger Vernon Scruton.

autoři: Karolína Wernerová , lop | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související