Senioři z brněnských Maloměřic zvedli díky Ježíškovým vnoučatům hlavu ke hvězdám

29. listopad 2019

Chtěli bychom se podívat do brněnského planetária – tak znělo přání seniorů z Brna-Maloměřic. Splnit ho se na první pohled zdálo jako maličkost. Jenomže starým lidem z Domu pokojného stáří už se špatně pohybuje a spousta z nich se bez pomoci berlí nebo vozíčku nikam nedostane.

Kolegové z Českého rozhlasu Brno se proto spojili s dopravním podnikem a hvězdárnou a senioři z Maloměřic tak ve čtvrtek 28. listopadu mohli po dlouhé době vyrazit na společný výlet.

„Já jsem ze Soběšič, čili tam ještě byla ta hvězdná obloha. A to už mi leta letoucí chybí,“ říká Helena Matušková, která byla autorkou přání. Ježíškovým vnoučetem se pro tuto příležitost stala naše kolegyně Věra Schönbeková. „Sama už babičku nemám a je to taková vzpomínka na ni. Líbí se mi, když se něco děje, když se plní přání, která nejsou jenom o věcech, ale která jsou o společném zážitku.“

Výpravu z Maloměřic vezl přímo ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Toho na Kraví hoře vystřídal ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. „Máme pro vás osvědčené představení, jmenuje se Morava 360 a je to o krásách jižní Moravy. K tomu bude ještě prohlídka, jakou oblohu by dneska viděli, kdyby bylo hezké počasí.“

Když program začal, tak se ozývaly vzdechy a výdechy, to je krása. Každý ze seniorů si z planetária odnesl ještě kousek oblohy. Hvězdárna totiž pro každého přichystala ještě balíček s vesmírnými ponožkami.

Spustit audio