Semafor u přechodu pro chodce v Lipůvce zůstane, ale opět jen dočasně

26. listopad 2020

Auta bude u přechodu v Lipůvce na Blanensku i dál zastavovat semafor. Chodci díky němu frekventovanou silnici 43 mezi Brnem a Svitavami bezpečně přejdou. Krajský úřad už potřetí povolil jeho provoz jenom na dočasnou dobu.

Vedení obce chce, aby semafor zůstal u přechodu natrvalo. Proč ho tedy krajský úřad povolil opakovaně jenom na omezenou dobu?

Podle úředníků se nepodařilo zjistit, jaký má semafor dopad na reálnou dopravu. Ta je totiž v posledním roce ovlivněná koronavirovou pandemií a je tedy méně intenzivní. Kraj dal dočasný souhlas s fungováním semaforu několikrát. První byl na několik měsíců, další na rok a teď obec dostala další roční povolení – do konce října 2021.

Krajský úřad upozorňuje na to, že pokud má vydat trvalé, musí zohlednit několik vlastností křižovatky. Třeba to, že na ní chybí další řadicí pruh a dopravu komplikuje najíždění aut ze směru od Tišnova nebo vjezd na parkoviště z křižovatky.

Obec je ochotná udělat úpravy a případně se na nich alespoň finančně podílet. Ale podle policie semafor brzdí dopravu a hlavně v dopravní špičce zhoršuje kolony. Na druhé straně policisté připouští, že zvyšuje bezpečnost chodců. A krajský úřad vychází při rozhodování především ze závěrů policie.

Další řešení

Lipůvka má celkem tři návrhy, jak situaci s hustým provozem dlouhodobě řešit. Pomohlo by třeba přesunutí odbočky na Tišnov ze středu obce na okraj ke kruhovému objezdu.

Hejtmanství slíbilo zpracování studie, ale kvůli pandemii projekt odložilo. Definitivně dopravní problémy vyřeší nová kapacitní silnice 43, ale začátek její výstavy je otázkou několika let.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související