Jedno auto za druhým, hazard se životem. U frekventované silnice v Lipůvce na Blanensku teď přibude semafor

Přejít přes státní silnici v Lipůvce na Blanensku je podle některých místních hazard se životem. Auta často chodce čekající u přechodu nepouští. Obec si proto prosadila semafor, policie se však obává kolon.

Jedno auto za druhým a nervózně přešlapující chodci, kteří stojí na přechodu a  čekají na skulinu mezi proudem vozů. Tak vypadá ranní špička v Lipůvce na Blanensku u přechodů přes frekventovanou státní silnici mezi Brnem a Svitavami. Místní si prosadili u jednoho přechodu semafor. Silničáři ho naistalují do měsíce. Když bude výrazně zpomalovat průjezd asi 20 tisíc aut denně, policie je rozhodnutá ho na podzim zrušit.

„Tady je to o život… Z jedné strany vás pustí a z druhé strany teďka jel náklaďák a nevěděla jsem, jestli to dobrzdí,“ popisuje situaci u frekventované silnice paní Hana, která jednou rukou svírá držadlo kočárku a v druhé dítě vede do školky. Stejně jako další místní v Lipůvce vítají, že u přechodu budou semafory.

„Máme tady pouze dva přechody a problémy s předností chodců máme neustále. Rok až dva jsme připravovali umístěné světelného přechodu u Formanky, kde je přechod využíván s nejvyšší intenzitou,“ říká starosta Lipůvky Ivo Pospíšil, zvolený za hnutí STAN.

Dočasné povolení

Jenomže obec dostala na semafory jenom dočasné povolení do konce října. Pokud se neosvědčí, budou muset pryč. Policie má podle svého mluvčího Pavla Švába strach, že červená výrazně zbrzdí provoz aut na přetížené státní silnici.

„Zařízení by na naše doporučení mělo obsahovat i detektory provozu. Policie navrhovala jiné řešení spočívající v přechodu se středovým ostrůvkem. Tento návrh byl zamítnut, kvůli současnému nutnému přesunu autobusové zastávky,“ vysvětluje mluvčí Policie České republiky Jihomoravského kraje Pavel Šváb.

Bezpečnost chodců i řidičů se má v kritické lokalitě v Lipůvce mezi zastávkami zlepšit i díky změně dopravního značení na parkovišti. Nově tady řidiči totiž budou moci vjet pouze jedním směrem a vyjet druhou stranou.

autor: ahe
Spustit audio