Saláty rostou bez zeminy a bez slunce, ale i bez pesticidů

20. červenec 2017

Břeclavská firma Fosfa začala pěstovat salát bez použití pesticidů, zeminy a denního světla. Založila první vertikální farmu v Česku.

V Břeclavi vzniká první vertikální farma v Česku. Provozuje ji společnost Fosfa, která jednu ze svých nevyužívaných budov zaplnila několika patry sazenic salátů. Zeleninu tam pěstují ve sterilním prostředí bez postřiků, zeminy, s minimem vody a bez ohledu na venkovní počasí můžou sklízet po celý rok. Dodávat ji chtějí do špičkových restaurací.

Před vstupem do haly se příchozí musí přezout do čisté bílé obuvi a projít přes dezinfekční podložku. K samotným rostlinkám se ale návštěvník nedostane.

Na vertikální farmě rostou saláty bez zeminy a bez slunce

„K nim nemůžeme, poněvadž tady máme kontrolované prostředí. Hodně si zakládáme na tom, že jsou produkovány bez pesticidů. Kdybychom se chtěli dostat dovnitř, musíte podstoupit poměrně těžkou proceduru očisty,“ vysvětluje ředitel výzkumu a vývoje firmy Fosfa Dalibor Kuchař.

Na vertikální farmě rostou saláty bez zeminy a bez slunce

Saláty rostou v pěti patrech, nad kterými svítí speciální led diody. „Mají spektrum světla s barevným složením, které vyhovuje salátu – je lehce fialové nebo růžové. Je to díky tomu, že v porovnání s denním nebo slunečním světlem je v tomto spektru zvýrazněná červená a modrá část spektra, která je nejúčinnější pro fotosyntézu. Takže dává rostlinám nejvíc energie,“ vysvětluje Kuchař.

Salát v těchto podmínkách roste pět až šest týdnů. Voda, která rostlinám dodává minerální živiny, nikam neodtéká, ale vrací se do nádrží, kde se upraví a vrací se do oběhu.

V současné době vertikální farma zaujímá asi jen jedno procento celé budovy a do budoucna by firma chtěla rozšiřovat taky produkci jiné zeleniny nebo cizokrajných bylinek.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio