S tetinama zpívání je lepší než zívání! Brněnské písničkové tetiny baví zpěvem děti a dospělé citerou

13. duben 2023

Brněnské písničkové tetiny Klotylda a Matylda původně vystupovaly s heligonko-citerovou HC kapelou. Pak se osamostatnily a začaly hrát a zpívat pro děti.

„Začínaly jsme v 90. letech. Tehdy měli dospěláci úplně jiné starosti – podnikali a nikdo by na nás nechodil. A děti jsou zkrátka nejvděčnější,“ vysvětluje Klotylda důvod, proč se rozhodly vystupovat převážně s dětskými pořady. „Ti nejmladší a nejstarší jsou nejlepší publikum!“

Znají se odmalička. „Jsme přes dvě kolena příbuzné a Matylda mě vozila v kočárku. Vycházíme spolu skvěle, i když jsme spolu hodně často, tak ani po letech nemáme žádné třecí plochy. Jsme sehrané, když se třeba při představení moc rozpovídám a začnu dělat s dětma taškařiny, Matylda jen zvedne obočí a já vím, že mám přibrzdit,“ shodují se.

Okouzleny citerou

Ovládají celou řadu hudebních nástrojů, ale tím hlavním jsou citery. „Ty s námi jezdí všude. K citeře mě dostal zvukař z opery Janáčkova divadla František Pinkas, který mi nástroj daroval. Učil mě a dokonce jsme jezdili před rokem 1989 na setkání citeristů. Hru na citeru u nás ovládá zhruba 200 lidí, především z regionu Šumavy, Krušnohorska a překvapivě i Ostravy. Tam hráli horníci s rukama jak Dařbuján a jak na tu citeru drnkali,“ vzpomíná na citerové začátky Klotylda. Nedávno vydaly Brněnské písničkové tetiny CD s názvem Písničkové tetiny z citerové uličky.

Čtěte také

Historie tohoto strunného nástroje je v našich končinách poměrně pohnutá. „Největšího rozmachu se citera dočkala v období, kdy byla populární opereta, kolem roku 1900 u nás dokonce začaly vznikat citerové kluby, ještě dnes existuje v Ostravě citerový klub Radegast. Ale po 2. světové válce s odsunem Němců upadla citera jako ‚jejich nástroj‘ v nemilost.“

Přesto byly doby, kdy patřila citera mezi mimořádně oblíbené nástroje. „Před válkou to bylo tak, že kdo neměl na piáno pro svoje děvče, které se učilo ve škole vyšívat, vařit a štupovat ponožky, koupil mu citeru. Byla o hodně levnější,“ doplňují Brněnské písničkové tetiny. 

Co mají společného tetiny s Brněnskými Stréci? Proč si ve Vídni připadaly jak v dobách Rakousko-uherské monarchie a co je to BRKO? Poslechněte si Apetýt s Jarkou Eliášovou!

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související