S opravou věžních hodin v Jankovicích pomůže i správce Staroměstského orloje v Praze Petr Skála

20. únor 2020

Pověst Petra Skály, dává záruku, že rekonstruovaný hodinový stroj bude nejen ukazatelem času, ale i vzácnou ukázkou barokního hodinářství a řemeslného umu našich předků.

Čtěte také

Hosty pořadu Apetýt byli Robert Bartošík a Miroslav Odstrčilík ze Spolku pro rekonstrukci věžních hodin kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jankovicích z okresu Uherské Hradiště. Unikátní, ručně kovaný hodinový stroj má vysokou historickou hodnotu a skupinka nadšenců se rozhodla, že ho opět zprovozní.

Pomůže jim i akademický sochař a správce Staroměstského orloje Petr Skála, který celý hodinový stroj zrestauruje. Prozradili například kde se hodiny na jankovickém kostele vůbec vzaly, kdy naposledy šly, a zdali uslyší místní už brzy jejich odbíjení.

JANKOVICKÉ VĚŽNÍ HODINY - Jedná se hodinový stroj z 18. století, který vzhledem k tomu, že je starší než objekt kostela, byl do kostelní věže osazen druhotně. Hodinový stroj je zhotoven technologií ručního kování. Konstrukční řešení je neobvyklé a vyskytuje se na něm celá řada zajímavých konstrukčních detailů. Spoje na hodinovém stroji jsou převážně klínové, místy šroubové. Čtyři ciferníky jsou nepůvodní, celokovové, pochází z 2. poloviny 20. století. Ve věži jsou uloženy dochované původní ručkové stroje, hřídele rozvodu k původním ciferníkům a rovněž strojek rozvodu točivého momentu k ručkovým strojům tří ciferníků. Odbíjení bylo prováděno na zvony, z nichž se dochoval ve věži jen jeden. Jsou dochovány poškozené paličkové stroje a pákový systém převodu tahové síly. Hodinový stroj z 18. století je nedílnou součástí objektu kostela, jenž je prohlášen za kulturní památku. Památková ochrana se tudíž vztahuje i na tento stroj.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související