Rychlené cibuloviny z květináčů mohou v budoucnu ozdobit zahradu

20. leden 2023

Narcisky, tulipány, krokusy nebo hyacinty. Rychlené cibuloviny v předvánočním čase zdobily, a možná stále ještě zdobí náš příbytek. Voní a připomínají, že po zimě přijde jaro. Jak bychom o ně měli pečovat? A jak se po odkvětu postarat o cibule, když nám je líto je vyhodit? Poradí Ivan Dvořák časopisu Zahrádkář:

„Aby rostliny držely tvar, dáváme je na místo, kde mají co nejvíce světla. Nejsou náročné na hnojení. Prakticky vše, co potřebují, si přinesly s sebou v cibuli. Stačí občasné zalití. Neměly by ale stát ve vodě, aby kořeny a cibulky nezahnívaly. Spíše snesou občasné proschnutí substrátu, než jeho trvalé zamokření.

Málo světla a teplý byt jim nedělá dobře. Pokud máte tu možnost, dávejte je na noc do chladu, třeba i na balkon, když nemrzne. A ráno si je zase přeneste na stůl. Chlad je utuží, pletiva stvolů a listů zpevní, budou držet tvar. Ty výrazně vonící nenecháváme přes noc v ložnici.

Když rychlené cibuloviny odkvetou, postupně přestáváme se zálivkou. Z týdne přejdeme na 14 dnů, pak na tři týdny, na měsíc a pak už jim nedáváme zálivku vůbec. Hned jak to půjde, vysadíme cibule ven. Po roce, až naberou sílu, možná v zahradě vykvetou. Anebo cibule necháme takzvaně zatáhnout a vysadíme je až v létě. Takové, když se zadaří, vykvetou ještě o rok později.“

Další rady si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související