Rozhlas rozhlasem dělají lidé, na těch záleží nejvíc, říká bývalý rozhlasový ředitel Jaromír Ostrý

17. květen 2023

S lehkým předstihem oslavili rozhlasovou stovku v Apetýtu rozhlasáci tělem i duší Jaromír Ostrý a Jiří Kokmotos. Co by popřáli rozhlasu do dalších let?

Čtěte také

Toulky Českou minulostí, Trefa nebo Stříbrný vítr, to jsou názvy pořadů, které jsou stále v paměti mnoha posluchačů, i když Ostrý už v rozhlase nepracuje. „Skoro pět let jsem tady nebyl, ale z dálky jsem sledoval rekonstrukci budovy. Letos shodou okolností je to přesně padesát let, co jsem zasedl za mikrofonem. Měl jsem velké štěstí na lidi – Jiří Valchař s Ladislavem Kozderkou byli u mých úplných začátků, na ně nikdy nezapomenu. Rozhlas rozhlasem dělají právě lidi,“ myslí si jeden z tvůrců legendárních Toulek.

Jeho první pracovní zkušenosti ale nebyly úplně růžové. „Přijali mě a hned mě taky chtěli vyhodit. Dělal jsem jako asistent první hru a připadalo mi hloupé stát ve studiu s herci při nahrávání, seděl jsem v režii. Po skončení natáčení mi jen řekli, že pokud by to mělo takhle pokračovat, tak konec. A tam jsem si uvědomil, jak je důležité být s těmi herci a dělat zvuky – třeba v Baladě pro banditu při milostné scéně Ivy Bittové a Mirka Donutila.“

Jaromír Ostrý, Jana Kobylinská a Jiří Kokmotos

Jiří Kokmotos, nynější vedoucí programu Českého rozhlasu Brno, přišel do rozhlasu také brzy. „V rozhlase jsem začal, když mi bylo třináct let. Rádio u nás hrálo pořád, můj dědeček byl výrazný posluchač. V té době jsem už chodil na víceleté gymnázium, a když jsem se poprvé přišel do rozhlasu podívat, tak mi to Zdenka Vlašimská, která mě měla na starost, chtěla znechutit. Tenkrát se nestříhalo digitálně, ale fyzicky z pásů. To si tak člověk dal stranou asi 250 výstřižků, pak zjistil, že ještě jednu konkrétní větu potřebuje nalepit jinam a v té hromadě ji musel najít. Když se pak po několika hodinách vrátila a viděla, že mě to baví, tak už jsem tu zůstal.“

A jak se tihle dva setkali poprvé? S jakými slavnými spolužáky si Jaromír Ostrý zahrál divadlo a jak to dopadlo na premiéře? Jakým zvukem přispěl do Toulek českou minulostí? Jak se rodí úspěšné pořady? Nejen o tom si poslechněte v záznamu Apetýtu.

Spustit audio

Související