Rostoucí ceny energií doléhají i na kostely. Ty jihomoravské ale na vytápění šetřit nebudou

23. prosinec 2022 15:00

Návštěva Půlnoční mše patří k vánočním zvykům často i v rodinách, které do kostela pravidelně nechodí. A je potřeba se na ni pořádně obléknout. I když se v některých kostelech topí, i tak v nich bývá zima. Jihomoravské farnosti se snaží teplotní komfort věřících zvýšit různými způsoby. I když na ně doléhají rostoucí ceny energií, šetřit na vytápění podle svých slov nebudou.

„Sedm stupňů podle teploměru, to je perfektní,“ ukazuje jáhen Jiří Štreit, jaké je teplo ve vyškovském kostele Nanebevzetí Panny Marie, když venku mrzne. „Dokonce si pamatuji doby, kdy musela kostelnice schovávat konvičky s vodou, které se používají během bohoslužeb, protože tady na stolku zamrzaly,“ dodává.

Čtěte také

Před lety v kostele nainstalovali vyhřívací podušky přímo v lavicích. Měly ale jednu nevýhodu: teplota se nedala regulovat. „Lidi začali během mše vstávat, protože už na tom nevydrželi sedět, jak moc to hřálo. Takže paní kostelnice dostala roli topiče a musela to vždycky deset minut pustit, pak na deset minut vypnout a pořád dokola. Ale vzhledem k tomu, že to nemělo ani žádnou revizi, tak jsme od používání upustili,“ říká Štreit.

Teď tu při rekonstrukci kostelních lavic zavádějí nový lokální způsob vytápění. „Pod sedáky lavic nainstalujeme topná elektrická tělesa. Ta budou sálat teplo, které bude stoupat od nohou.“ Systém bude i úsporný. Na letošní půlnoční mši ale ještě fungovat nebude.

Situace v brněnských kostelích

V nejstarším brněnském kostele svatého Jiljí v Komárově zvolili vytápění akumulačními kamny. „Omezení je v tom, že nemáme pořád puštěný větrák, ale kamna bohoslužby se zapínají,“ říká tamní farář a brněnský děkan Václav Slouk. Ten má na starosti ještě kostel v Horních Heršpicích. Tam je bohoslužba jen jednou za týden a už asi dva roky se tam netopí, protože náklady byly příliš velké.

„Místní farníci vymysleli fígl s plynovým ohřívačem, který se před bohoslužbou na chvíli zapnul. Takový, jako bývá na restauračních zahrádkách,“ pochvaluje si děkan Slouk. Komárovská farnost není zapojená do centrálního nákupu energií, které organizuje Brněnské biskupství – nakupuje si je sama. Šetřit na topení ale farář Slouk neplánuje. „Příjemné prostředí je jedna z mála věcí, kterou můžeme věřícím nabídnout. Takže se budeme snažit, abychom netopili v době, kdy to není potřeba, ale asi topení omezovat příliš nebudeme,“ dodává.

farář Tomáš Koumal

Podobně to vidí farář Tomáš Koumal z katedrály svatého Petra a Pavla, kde mají podlahové vytápění. „Určitou nevýhodou podlahového topení je, že ho není možné zapínat a vypínat podle potřeby. Na podzim ho pustím a na jaře vypínám. Ceny energií rostou a my s tím budeme muset kalkulovat. Jenže kdybych to vypnul, tak by sem lidé přestali chodit. Našli by si nějaký teplejší kostel, který je třeba menší a dá se líp vytopit,“ uvažuje petrovský farář Tomáš Koumal.

Teplo na půlnoční mši zajistí nejen topení. Kostel vyhřejí svým tělesným teplem sami věřící, pokud jich přijde hodně. Podle předpovědi počasí by navíc letos na Štědrý den nemělo mrznout ani v noci.

Spustit audio

Související