Richard Nedvěd: Nikdy nevěřte trapnomágům. Roztrhám noviny a už je nedám dohromady, přesto jsou celé

31. červenec 2023

V jeho společnosti se rozhodně pobavíte. Richard Nedvěd je kouzelník a komik, ale pro sebe si vymyslel označení trapnomág a hojně ho prosazuje.

„Vtipný přijdu jak komu. Někdy jsou kouzla zkrátka víc trapný, někdy mají i nějakou pointu. A někdy lidi přijdou a řeknou: ‚Povedlo se ti to, byl to fakt trapný‘,“ usmívá se.

Hned na úvod rozhovoru předvedl mentalistické kouzlo speciálně pro posluchače. Jaké je, si poslechněte v pořadu Alex a host.

Značka – kufřík z výtvarky

Upozornil na sebe účastí v první sérii talentové soutěže Česko Slovensko má talent, kde obsadil 2. místo. Jeho vzorem byl David Copperfield, který ovlivnil nejednoho kouzelníka. „Později jsem zjistil, že i můj taťka kouzlil. Občas mi něco předvedl, ale to, že se tím zabýval, jsem netušil. Až když mě to chytlo nejdřív jako koníček, tak táta pořád chodil s nějakými rekvizitami a něco mi ukazoval. Tak jsem se zajímal, kde k tomu přišel.“

Rekvizity si nosí ve starých kufřících. „To je už taková moje značka. Vzniklo to úplně na začátku, když jsem sestavoval svůj první kouzelnický program a přemýšlel, kam ty rekvizity budu dávat. Ve skříni jsem našel kufřík po ségře, měla tam ještě tempery z výtvarky. Začal jsem ho používat a lidi na něj dobře reagují. Připomene jim to, že takový měli taky. Tak teď už je sbírám.“

Kouzlo starých kouzel

Pořád něco vymýšlí, ale ne vyloženě nové kouzlo. Spíš inovuje. „Většinou vycházím z kouzel, který už jsou vymyšlený, protože ty principy už jsou taky vymyšlený. Vycházím z těch starých kouzel, kdy kouzelník například vezme noviny, roztrhá je, pak udělá kouzlo a noviny jsou zase celý. Tak já je roztrhám a nedám je dohromady. Protože mám v kufříku ještě jedny celý, tak proč bych to dělal,“ přibližuje svůj vypilovaný kousek.

Aktuálně vystupuje s třemi programy a už přemýšlí na čtvrtém. „Nevěřte nikdy trapnomágům. Moje vystoupení jsou takový specifický a je vždycky lepší je vidět naživo.“

Jak umí zapálit zápalky pouhým pohledem, se můžete podívat na jeho facebookový profil.

Alex Mynářová a Richard Nedvěd

Má notýsek, kde se sám známkuje. Jakou si napsal nejhorší známku a co si tam ještě píše? V čem je jiná mikromagie? Umí si přičarovat úsměv a dobrou náladu? Poslechněte si kouzelnický rozhovor s Richardem Nedvědem a Alex Mynářovou.

Spustit audio