Řezy zvané macecha k pomilování od Dagmar Šimurdové se jedí lžící, jak jsou vláčné

Měkoučké řezy s lehce mazlavým pudinkem a krémem jako pribináček potěší vaše chuťové pohárky. Proč má recept název macecha k pomilování, se sice neví, ale asi to dělala nějaká macecha a opravdu se jí to povedlo. Pro Pochoutkový rok nám ho upekla Dagmar Šimurdová z Petřvaldu.

Ingredience
  • 5 vajec
  • 250 g cukru
  • 100 ml vlažné vody
  • 100 ml oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli
  •  
  • Na pudink:
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • 8 lžic cukru
  • 800 ml mléka
  •  
  • Na krém:
  • 400 ml zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  •  
  • Na posypání:
  • strouhaná čokoláda, kakao, margotka nebo granko

Postup

Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr, vlažnou vodu a prošleháme šlehačem. Vznikne žloutková pěna.

Potom do ní za stálého šlehání pramínkem přilijeme olej a šleháme, až vznikne nadýchaná žloutková pěna.

V další nádobce vyšleháme bílky se solí do tuhého sněhu.

Mouku smícháme s kypřicím práškem.

Do žloutkové pěny po částech zlehka vmícháme po lžících sníh a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Pracujeme cukrářskou stěrkou.

Půlku ušlehaného těsta vlijeme do pekáčku vyloženého vyloženého pečicím papírem, případně vymazaného ještě po stranách, aby pak šlo dobře vyndat.

Do zbylé poloviny těsta prosejeme kakao a promícháme. Vznikne tmavé těsto, které nalijeme na světlé těsto v pekáčku a rozetřeme ho stěrkou zlehka do stran.

Krém z pudinků připravíme podle návodu. Zhruba 500 ml mléka zahřejeme s cukrem na plotně. Ve zbylých 300 ml mléka rozmícháme pudinkové prášky. Když přivedeme půl litru mléka k varu, tak do něj zamícháme pudinkové mléko. Znovu přivedeme k varu, ale neprovařujeme.

Hotový krém rovnoměrně nalijeme na dvojitý piškot a od spodu vidličkou promícháme vlnkovitě nebo spirálovitě obě těsta s pudinkem dohromady.

Pečeme při 170 °C a asi 30 minut.

Mezitím si připravíme krém. Promícháme cukr se zakysanou smetanou. Vyšleháme šlehačku, kterou potom zlehka vmícháme do ochucené zakysané smetany.

Vychladlou buchtu pomažeme krémem a nakrájíme. Nebo můžeme buchtu nakrájet a teprve jednotlivé porce zdobit krémem a posypat strouhanou čokoládou nebo kakaem.

Dagmar Šimurdová

Recept na tyto řezy kdysi zaznamenala kronikářka z Petřvaldu. Paní Šimurdová recept vyzkoušela. Moc ji chutnal a v její rodině se těší oblibě už přes deset let.

Paní Šimurdová nás přivítala v nefalšovaném hornickém domečku v havířské kolonii. Její otec i manžel byli horníci a věděli, co jak těžký je život pod zemí. Při návštěvě jsme dostali výtečný oběd a náramně se pobavili.

Dagmar Šimurdová a Patrik Rozehnal