Rezidentní parkování v novém. Od podzimu levněji a přehledněji, slibuje vedení Brna

Vedení Brna odhalilo, jak bude od podzimu vypadat nový režim rezidentního parkování ve městě. Politici slibují, že regulace bude oproti současnému stavu přehlednější.

Rezidentní parkování v Brně bude levnější a srozumitelnější. Alespoň to slibuje vedení města. Brněnští radní dnes představili, jak se parkování v modrých zónách pravděpodobně od prvního září změní. Magistrát zavede tři různě zpoplatněné zóny a umožní návštěvníkům města, aby si koupili předplacenou parkovací kartu.

Tři lokality: A, B, C

Brno bude rozdělené na tři lokality: A, B a C. Červená zóna A se bude týkat současného historického centra města, kde prozatím zůstane regulovaný a omezený vjezd.  Druhá zóna, zelená B, se bude týkat širšího centra třeba kolem ulic Veveří a Údolní nebo třídy Kapitána Jaroše. Tedy jde o jakýsi prstenec kolem historického centra.  V zóně B budou za parkování platit návštěvníci ve dne i v noci. Rezidenti pak budou muset mít v této zóně vyřízenou parkovací kartu a budou ve své lokalitě moci stát bez omezení. A zbytek Brna zůstane v zóně C. Tam si rezidenti za roční poplatek zvýší šanci na zaparkování u svých domů večer a v noci. Během dne ale bude moct v zóně C zaparkovat každý bezplatně. A to od šesti hodin ráno do sedmnácti hodin večer.

Nový ceník

Obyvatelé, tedy rezidenti, zaplatí za první auto 200 korun ročně. Za druhé 8 000 korun a za třetí a každé další 12 000 korun. To je o stovky až tisíce méně než doposud. Levnější parkování budou mít i firmy. Hodinová sazba pro mimobrněnské návštěvníky se nezmění. Budou si ale moct koupit týdenní, měsíční nebo roční předplacenou kartu. Měsíční karta vyjde na 1 200 korun. Služba je určená hlavně lidem, kteří pracují a parkují v centru města, ale dojíždí odjinud a neměli tak rezidentní oprávnění.

Čtěte takéSystém nefunguje správně. Řidiči, kteří v září nezaplatili za parkování v Brně, zřejmě uniknou pokutě

Magistrát nechá přelepit dopravní značky

Dosavadní tři barevné proužky a informace o čase konkrétní regulace byla podle řady řidičů nepřehledná a nebyli si jistí, kde vlastně můžou parkovat a kde ne. Teď lidé na značkách uvidí pouze buď červený pruh zóny A, zelený pruh zóny B a modrý pruh zóny C. A podle toho poznají, kolik mají kde platit. Ceny budou v rámci jedné zóny jednotné v každé ulici. Vedení Brna věří, že tento systém bude pro řidiče komfortnější. Dosavadní režim modrých zón označuje vládnoucí čtyřkoalice za nepřehledný a vytýká bývalému vedení města, že ho zavedlo. Systém navíc stále není zcela funkční a magistrát pořád nedovede kontrolovat, zda mají auta stojící v modrých zónách zaplaceno za parkování anebo nemají. Změnit se to má zřejmě prvního dubna.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související