Restaurace, minipivovar nebo wellness. Bývalý mlýn v Bílovicích nad Svitavou čeká proměna

Mlýnský ostrov uprostřed Bílovic nad Svitavou čeká proměna. Zastupitelé obce nedaleko Brna v pondělí (15. června) schválili územní studii, jak by se zhruba tříhektarová plocha měla změnit.

Dominantou ostrova je budova starého mlýna. V pětipatrovém domě má být v přízemí a prvním patře restaurace s minipivovarem a infocentrum. Další podlaží mají být určená službám, jako jsou třeba masáže nebo kosmetika, ale taky kanceláře, fitness nebo wellness centrum se střešní vyhlídkou na obec a okolí.

Celý mlýnský ostrov má rozlohu zhruba přes tři hektary, je to podlouhlá plocha, na kterou se má vejít ještě sportoviště, místo pro pořádání kulturních akcí a vést tam má taky nová lávka. Jde o prakticky poslední rozvojový prostor v centru obce a radnice ho proto před třemi lety koupila od soukromé firmy. K jeho proměně se mohli vyjádřit i obyvatelé.

Kdy přestavba starého areálu začne ale ještě není úplně dané, je to projekt dohromady za desítky milionů korun. Jak řekl starosta Bílovic Miroslav Boháček z hnutí STAN, obec na to určitě nebude mít sama peníze, zřejmě ani nebude moct využít žádné dotační programy a tak bude hledat pomoc i od soukromých investorů.

O budoucnosti mlýnského ostrova pohledem architektů si můžete přečíst v čísle Bílovického zpravodaje.

Přeměna ostrova taky půjde po částech. Jako podklad poslouží schválená územní studie, která vychází částečně z návrhů studentů Vysokého učení technického v Brně a kterou dopracovali architekti, kteří pro Bílovice už navrhli podobu obecního úřadu a knihovny. Ti taky zpracovávají i vznik domu služeb a hasičské zbrojnice za obecní hospodou. Vedení obce chce takto držet jednotný architektonický styl městských budov.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související