E-úřad za 8 milionů. V Bílovicích nad Svitavou spustili nový web a portál občana

Obec ležící severovýchodně od Brna před několika dny spustila svůj vlastní elektronický portál občana. Ten je spojený i s aplikací pro mobilní telefony. Lidé tak dostanou třeba upozornění před blokovým čištěním, nebo můžou z domu poslat na úřad přihlášku k poplatku za psa či svozu odpadu.

Bílovický portál občana je součástí nových webových stránek obce. Lidé se do portálu přihlásí přes službu mojeID, což je rozšířená služba na mnoha jiných internetových stránkách a jde o jakýsi virtuální profil člověka. Kdo neví, jak si tuto službu bezplatně aktivovat, může vyrazit na bílovický úřad a tam mu jeho zaměstnanci poradí. Po registraci pak mají obyvatelé přístup k celé řadě funkcí - můžou elektronicky vyplnit různé formuláře k místním poplatkům či ke stavebnímu řízení. Obyvatelé, kteří mají datovou schránku nebo elektronický podpis můžou formulář rovnou poslat na úřad. Případně si ho po vyplnění vytisknout a na úřad odnést fyzicky.

Součástí portálu má být platební brána, kde lidé uhradí potřebné poplatky, podobně jako když si kupují zboží v internetových obchodech. Poplatky za svoz odpadu přes portál zatím platit nelze, ale je to jedna z funkcionalit, kterou vývojáři připravují.

8 milionů z dotací

Další rozšíření by mělo být přihlášení přes nové občanské průkazy s elektronickými čipy. Bílovice za celý systém včetně technického vybavení zaplatily přes 8 milionů korun. Většinu radnice uhradila z evropských dotací. V obci žijí skoro čtyři tisíce lidí a starosta Miroslav Boháček z hnutí STAN věří, že obyvatelé začnou nové technologie využívat. „Jsme obec s věkovým průměrem asi 40 let, takže doufám, že si aplikaci stáhne spousta mladých lidí, minimálně polovina.“

Nahlášení závad i upozornění na bloková čištění

Na nové webové stránky přejde kromě obce taky místní základní škola nebo knihovna. A k tomu funguje i bezplatná aplikace do mobilů, přes kterou můžou obyvatelé fotit a nahlašovat různé závady v obci, získat informace o aktuálním dění nebo si nastavit upozornění na bloková čištění. Do budoucna budou v aplikaci i nové jízdní řady vlaků a autobusů včetně nové obecní linky minibusu, kterou Bílovice chtějí ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna ještě letos spustit.

Podle starosty Boháčka nevyužívají podobné levnější aplikace proto, že si chtěli svou aplikaci vyvíjet sami a přidávat do ní funkce na míru pro Bílovice. Pravdou je, že takové aplikace vytvořené přímo pro konkrétní obec využívají spíše větší města, třeba Kolín, Mladá Boleslav nebo pražské městské části. Bílovice v tomto tvoří spíš výjimku. Menší sídla totiž sahají třeba po službách jako Česká obec nebo Mobilní rozhlas, ty stojí obce většinou desítky tisíc korun ročně. Slouží ale především pro informování občanů a nemají tak rozšířené funkce jaké spustil právě bílovický úřad.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související