Renesanční člověk a milovník folkloru – to byl Ondrej Demo

26. leden 2021

Slovenský folklorista a legendární rozhlasový redaktor Ondrej Demo odešel v prosinci roku 2020 ve věku nedožitých 94 let. Jako legendární rozhlasový redaktor, etnomuzikolog, aranžér, sbormistr, a kulturní iniciátor se přiblížil hudbě a folkloru nadoraz.

Ondrej Demo a jeho kolegové ze Slovenského rozhlasu přinášeli do vysílání autentický folklor, který v době Demova rozhlasových začátků v 50. a 60. letech nedostával ve vysílání ani na festivalech mnoho prostoru. Od roku 1966 se v éteru objevil Demův pořad Klenotnica ľudovej hudby, který přibližoval přirozené projevy lidové kultury. Relace měla velký posluchačský úspěch, Demo ji tvořil dalších 27 let, a dnes Klenotnica slaví 55. výročí.

Nahrávky pro Klenotnicu získával při terénním nahrávání. K životu Ondreja Dema tedy patřil přímý kontakt s lidovými muzikanty či zpěváky. V pořadu uvádíme, jak rozmlouval s pověstným myjavským primášem Samkem Dudíkem.

Pořad Na pěknú notečku představuje Dema především jako rozhlasového redaktora, který  neúnavně pořizoval nahrávky ve všech krajích Slovenska. Oblastí, do kterých přispěl, je však mnohem více. Byl iniciátorem založení OĽUNu. Tedy respektovaného rozhlasového orchestru lidových nástrojů, kde působil jako umělecký vedoucí. Pro popularizaci folkloru přišel s myšlenkou mezinárodní rozhlasové soutěže nahrávek lidové hudby, která dnes nese název Grand Prix Svetozára Stračinu. Demo publikoval knížky, zpěvníky, psal články, byl ale také plodným skladatelem a aranžérem. Stál při zrodu slavných folklorních festivalů ve Východné, Detvě a Myjavě. Ve Vajnorech, kam se přiženil, založil a dvacet let dirigoval velice životaschopný sbor Jana Pavla II., se kterým dokonce koncertoval v Římě a byl na audienci u papeže.

Díl pořadu Na pěknú notečku, který byl odvysílán v úterý 26. ledna 2021, vznikl ve spolupráci s etnomuzikologem a hudebníkem Samem Smetanou, který se stal rozhlasovým pokračovatelem Ondreja Dema. V pořadu zazní současná Smetanova vzpomínka na svého učitele Dema a úryvky z rozhovoru, který vedl s Demem v 90. letech. Hudba v pořadu je především z „klenotnicového“ ranku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.