Řekl jsem si, že život neodpískám a nestrávím ho u televize, rozhodl se Ladislav Loebe po autonehodě

9. březen 2022

Nestává se často, aby se z truhláře, který se věnoval bojovým sportům a přivydělával si jako vyhazovač, stal právník. Změnou životního kurzu byla pro Ladislava Loebeho autonehoda a následná kvadruplegie. Ačkoli úraz a postižení vychýlily směr Ladislavových životních kolejí, jeho záliba ve sportu zůstala stejná, a dokonce v sobě objevil vášeň pro tanec.

Ladislav Loebe si v Apetýtu odbyl premiéru coby první host na vozíčku v novém vysílacím studiu. Dostat se do něj byl ale trochu oříšek. „Je to problém většiny historických staveb u nás, možná i památkového zákona. Myslel jsem na to, že bych poslal památkáře z České republiky do pařížského Louvru. Perla architektury, kde mají zároveň bezbariérové vstupy, záchody na každém patře. Lidé by se měli víc jezdit dívat do světa, protože co se týče bezbariérovosti u nás, zamrzli jsme v pravěku,“ myslí si předseda ParaCENTRa Fenix.

S jakými překážkami se potýkal po úrazu? „Nejhorší byla ztráta samostatnosti a svobody. Rok předtím jsem strávil cestováním po Francii, ten pocit svobody byl až opojný. Musel jsem se naučit všechno znovu, to člověka zabrzdí. Řekl jsem si, že ten život neodpískám a nestrávím ho sezením u televize.“ Začal cvičit, pustil se taky do studia – nejdříve vystudoval obchodní akademii v Žatci a poté i práva.

Dnes pomáhá lidem s podobným osudem. „To abych vrátil pomocnou ruku, která mi byla podána.“

Jak se žije lidem na vozíku a jaké nové hodnoty mu do života přinesla autonehoda a posléze upoutání na vozík? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Lucií Hostačnou.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související