RECEPT - Jemný zeleninový prejt s uzeným masem a Pstruh na másle a petrželové brambory (oba pokrmy bezlepkové)

13. červen 2005

Jemný zeleninový prejt s uzeným masem (bezlepkový)
600 g míchané zeleniny (mrkev, hrášek, květák, kedlubny, kapusta), 150 g vařeného uzeného masa, 2 lžíce másla, 2 lžíce mouky Mantler, 2 vejce, 3 dl mléka, mletý pepř, majoránka, petrželová nať, česnek, sůl, tuk a bezlepková strouhanka nebo instantní kukuřično-rýžová kaše na vysypání pekáče

Očištěnou zeleninu uvaříme v osolené vodě a posekáme nadrobno. Z másla a mouky Mantler připravíme jíšku, zředíme mlékem a dobře povaříme. Do prochladlé omáčky vmícháme žloutky, na kostičky pokrájené uzené maso a zeleninu. Ochutíme kořením, rozetřeným česnekem, osolíme a nakonec zlehka vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Směs rozetřeme do tukem vymazaného a vysypaného pekáče a ve vyhřáté troubě upečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Pstruh na másle a petrželové brambory (bezlepkový)
Počet čerstvých pstruhů podle počtu strávníků, sůl, mouka Mantler, máslo, citron Ranné brambory, svazek petrželové natě, sůl, máslo

Pstruhy očistíme, osolíme a posypeme bezlepkovou moukou. Vložíme do zapékací mísy a poklademe plátky másla. Přikryjeme a necháme péct. Těstě před dopečením mísu odkryjeme a pstruhy polejeme výpekem a ještě krátce opékáme, aby byla ryba upečena do zlatova. Pstruhy přendáme na servírovací talíře, do výpeku, který nám zůstal v zapékací míse nalejeme trošku vody, vymačkáme celý citron a krátce provaříme. Šťávou polijeme pstruhy.
Brambory uvaříme ve slupce. Petrželovou nať nakrájíme ne úplně na jemno a lehce opražíme na másle. Brambory oloupeme, vložíme do opražené petrželky a znovu krátce opečeme.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Spustit audio