Rákosové postýlky a čerstvý vzduch dělají z vína slámové

Výrobě slámového vína se u nás věnuje už jen několik málo vinařů. Je to totiž velmi zdlouhavá, náročná a taky drahá metoda. Mezi zákazníky jsou přitom tato velmi sladká vína stále oblíbená.

Sklizeň hroznů na jihu Moravy pomalu končí. Většina bobulí okamžitě po utržení putuje do lisu a pak k dalšímu zpracování. Oldřich Drápal z Vranovic na jižní Moravě dělá ale pravý opak - hrozny se snaží co nejdéle udržet v původním stavu. Suší je a vyrábí z nich slámové víno. Při vysychání ale odpočívají místo na slámě na rákosu.

Dřevěné postýlky s rákosovými rošty stojí na půdě staré sýpky ve Vranovicích. „Jak vidíte, okna odtud vedou na všechny čtyři světové strany. Jsou otevřená celoročně, proto je lepší mít nějakou pokrývku na hlavě, protože je tady neustále průvan,“ vysvětluje vinař a kontroluje stav všech hroznů, které letos na dřevěné postýlky uložil.

Slámové víno odpočívá v dřevěných postýlkách na rákosových roštech

Ačkoliv se nápoj, který z hroznů po vyschnutí bobulí vznikne, nazývá slámové víno, na slaměnná podestýlka už není tak častá, jako dřív. Nahradily ji buďto rákosové rošty, nebo se hrozny zavěšují na lanka, aby k nim mohl vzduch.

„Musím myslet na to, že hrozny tu musí minimálně pět nebo šest měsíců vydržet. Musí se s nimi nakládat opatrně, protože hrozny nesmí být poškozené,“ doplňuje Oldřich Drápal.

Slámové víno odpočívá v dřevěných postýlkách na rákosových roštech

Zatímco mnozí vinaři budou první letošní víno nabízet jako mladé nebo svatomartinské od 11. listopadu, slámové víno z letošních hroznů bude k ochutnání až za rok.

Kromě dlouhého čekání na výsledek musí výrobce slámového vína počítat také s mnohem nižší výlisností hroznů. Zatímco u klasického vína je výlisnost 60 procent, u slámového je to 20 až 25 procent. Letošního slámového vína bude navíc asi o třetinu méně než v minulých letech kvůli jarním mrazům.

autoři: Štěpánka Kadlečková , ska
Spustit audio