Prušánky zdobí dřevěný vinařský kříž

Prušánky na Hodonínsku mají od úterního dopoledne novou dominantu – obří dřevěný vinařský kříž. Slavnostní svěcení ho čeká v sobotu v rámci oslav 750 let od první písemné zmínky o obci.

Vinařský kříž je sice nový, v Prušánkách jde ale o starou tradici. „Podobný kříž po mnoho desetiletí poblíž stával,“ připomíná Vlasta Trechová z místního obecního úřadu, „v roce 1942 byl ale odvezen do depozitáře v Uherském Hradišti, kde je dodnes.“ Právě podle uherskohradišťské předlohy teď Prušánečtí zhotovili nový vyřezávaný kříž.

Původní kříž stával mezi viničními tratěmi Čtvrtky a Nechory, nový zdobí areál u myslivny. „Je to pěkné místo, kde projíždí hodně turistů, protože tudy vedou cyklostezky,“ vysvětluje Trechová.

Dřevěný vinařský kříž má více než pět metrů

Nový dřevěný vinařský kříž v Prušánkách měří 5,60 metru a na jeho výrobě se podílelo hned několik místních firem. Vyřezal ho František Hradil a malovala Slavomíra Foretová. Slavnostní svěcení začne v sobotu 21. května v 16 hodin, předcházet mu bude průvod krojovaných, který vyjde od kulturního domu.

Nový symbol prušáneckých vinařů putuje na své místo
autor: hon
Spustit audio