Prořezat jabloně, hnojit a sít. V nejteplejších oblastech jižní Moravy začaly zemědělcům jarní práce

Zemědělci v nejteplejších oblastech republiky začali s jarními pracemi na polích a v sadech. Dosavadní vývoj počasí jim vyhovuje. Půda je podle nich dostatečně nasycená vodou a do terénu se tak pomalu opět vydávají s technikou. Velkým otazníkem nad letošními pracemi ale není pouze dostatek vláhy. Podobně jako loni chybí kvůli pandemii koronaviru pracovníci.

„Je třeba prosvětlit, aby byla krásná jablka. Při stříhání musíme být opatrní, aby člověk nespadl nebo aby třeba žebřík nespadl na nás, když foukne vítr, když stříháme dole,“ popisuje paní Jitka, která v těšetických sadech vyleze na žebřík čtyřistakrát za směnu.

„Začali jsme set ječmen, bude následovat setí vojtěšky, protože máme i živočišnou výrobu ve firmě a budeme pokračovat setím hrachu a kukuřice. Jsme rádi, že ten nástup vegetace je pozvolný, takže nám to zřejmě umožní stihnout všechny práce včas,“ říká zemědělec z Těšetic na Znojemsku a zároveň místopředseda Ovocnářské unie České republiky Ivo Pokorný. Podle něj práce v dalších měsících ovlivní nejen počasí, ale i nedostatek personálu.

Nedostatek brigádníků

„Očekáváme velké problémy ve sklizňových pracích, kde potřebujeme až 80 lidí. Zájem místních obyvatel v okolí o tuto práci není poslední léta, takže jsme bohužel odkázáni na pomoc zahraničních dělníků,“ dodává Pokorný.

Předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha podobné zkušenosti potvrzuje. Podle něj trvá několik měsíců, než se podaří dostat do České republiky například pracovníky z Ukrajiny. „Ten člověk sem přijede, vy ho zavřete do karantény. On nepracuje, protože vy nejdřív musíte prověřit, jestli není nakažený, ale přesto už ho musíte platit. Covid to celé zkomplikoval.“

Podle zemědělců navíc v současné době potřebují moderní stroje i vysokou odbornost. Na řadu pozic tak není možné uplatnit pracovníky bez zkušeností.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související