Propustná půda, dostatek vody a světla. To jsou podmínky pro úspěšné pěstování zázvoru

20. únor 2024

Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti. Vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma.

Zázvor si každý zvládne vypěstovat v domácích podmínkách, ať už v květináči, nebo na venkovním záhonu. Je ovšem potřeba dodržet pár základních podmínek.

„Půda musí být propustná a je potřeba zajistit dostatečnou drenáž, protože zázvor rád zahnívá. Pokud je přemokřený, nevykvete a nevytvoří se dostatečný rhizom,“ zdůrazňuje Karel Procházka z Fakulty rybářství a ochrany vod JČU.

Plod zázvorovníku, alpinia calcarata

„Pěstuje se na slunném stanovišti. Nesmí se zapomínat ani na dostatečné zásobení rostliny organickým hnojivem, ideálně poslouží dobře vyzrálý kompost. I během vegetace je dobré ho přihnojovat minerálními nebo jinými organickými hnojivy.“

Zázvor si vypěstujeme z kořene, který je k dostání v obchodě. „Neměl by být přeschlý s viditelnými, svěže žlutými puky, což jsou místa, odkud rostlina následně raší. Před samotnou výsadbou se kořen přes noc namočí do vody, poté se opláchne. To celé se opakuje ještě jednou. Důvodem je to, že zázvor bývá namočený v inhibitoru klíčení, který zabraňuje předčasnému klíčení. Poté část zázvoru nechte ponořený ve vodě a počkejte, doku puky nezačnou růst. Následně ho vysaďte do připravené nádoby nebo záhonu s propustnou půdou. A pozor, nesází se příliš hluboko.“

zázvor, koření
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.