Proč pít kefír? Zdravá mikroflóra, lepší imunita i snazší hubnutí

22. srpen 2024

Díky obsahu probiotik se pravidelná konzumace kefíru vřele doporučuje! Prospěšné bakterie podporují zdravou střevní mikroflóru, což má vliv na správné fungování imunitního systému.

Popíjení kefíru je cesta k lepší obranyschopnosti celého organismu. Kromě tohoto dodáváte tělu i vitamin B, vápník a hořčík. Kefír je vhodnou prevencí před zažívacími potížemi. Obsahuje enzymy, které pomáhají při rozkladu laktózy, takže je tento nápoj doporučen i těm, kteří mají intoleranci laktózy.

Do jídelníčku by ho pravidelně měli zařadit lidé vyššího věku i ti, kteří by rádi shodili přebytečná kila. Vysoký obsah bílkovin v kefíru pomáhá zvýšit pocit sytosti, což vede k menšímu příjmu kalorií.

Kefírové obklady se od pradávna využívají ke snížení horečky i jako první pomoc na popáleniny od slunce. Mléčná kyselina totiž pomáhá ztlumit zarudnutí kůže i nepříjemnou bolest.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.