Proč pít kefír? Zdravá mikroflóra, lepší imunita i snazší hubnutí
Díky obsahu probiotik se pravidelná konzumace kefíru vřele doporučuje! Prospěšné bakterie podporují zdravou střevní mikroflóru, což má vliv na správné fungování imunitního systému.
Popíjení kefíru je cesta k lepší obranyschopnosti celého organismu. Kromě tohoto dodáváte tělu i vitamin B, vápník a hořčík. Kefír je vhodnou prevencí před zažívacími potížemi. Obsahuje enzymy, které pomáhají při rozkladu laktózy, takže je tento nápoj doporučen i těm, kteří mají intoleranci laktózy.
Do jídelníčku by ho pravidelně měli zařadit lidé vyššího věku i ti, kteří by rádi shodili přebytečná kila. Vysoký obsah bílkovin v kefíru pomáhá zvýšit pocit sytosti, což vede k menšímu příjmu kalorií.
Kefírové obklady se od pradávna využívají ke snížení horečky i jako první pomoc na popáleniny od slunce. Mléčná kyselina totiž pomáhá ztlumit zarudnutí kůže i nepříjemnou bolest.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.