Problém se špatným televizním signálem řeší desítky obcí. Na vině je zahraniční vysílání nebo terén

Desítky tisíc lidí v Česku mají podle ministerstva průmyslu a obchodu nestabilní televizní signál. Na jižní Moravě si na problémy od přechodu na standard DVB-T2 stěžují třeba obce na Mikulovsku, Blanensku nebo Boskovicku.

Někde jsou potíže pořád, jinde hlavně za špatného počasí. Kritiku rezortu Český telekomunikační úřad, který má signál na starosti, odmítá. Senát aktuálně vyzval vládu, aby situaci aktivněji řešila. Pro některé obyvatele je televize hlavním zdrojem informací.

„Obraz se zasekne na chviličku, pak to naskočí, jede to dál. Není rozdíl, jestli je pěkně nebo prší,“ popisuje problémy v Kunicích na Boskovicku nezávislý místostarosta Pavel Jančík.

Podle předsedkyně rady telekomunikačního úřadu Hany Továrkové je ale pokrytí větší, než nařizuje zákon. „Vzhledem ke specifickým podmínkám, členitosti terénu, blízkosti státní hranice a u některých diváků rušení vysílačů ze zahraničí, tak tam ty problémy jsou velmi obtížně řešitelné.“

Jedinou možností je podle Továrkové jiná technologie. Někde kvůli špatnému signálu DVB-T2 mají kabelovou televizi, ta je ale placená.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související