Pro tango stačí mít dvě nohy a chuť se s někým obejmout, míní tanečníci a manželé Nečasovi

2. červen 2021

Gabriela a Petr Nečasovi jsou manželé a patří k profesionálním tanečníkům, kteří se tanci věnují od svých sedmnácti let. Co je pravdy na tom, že tento tanec může být terapií pro manželské páry?

Manželé Nečasovi vás v rozhovoru Apetýtu zavedou do „milongy“, jak se říká tančírnám v Argentině. Jedna podobná existuje i v Brně a vedou ji profesionální tanečníci Gabriela a Petr. Původně začínali tančit společenské tance, ale pak jim učarovalo tango a dalo by se o nich říct, že jsou v Brně misionáři tohoto temperamentního a vášnivého tance.

„Tango má jednu nádhernou vlastnost, je to promiskuitní tanec, tedy střídají se v něm často taneční partneři,“ říká Gabriela Nečasová. Čím dál častěji tanec vyhledávají také starší manželské páry, ale mezi tanečníky mají lidi ze všech věkových generací. Tango se chtějí naučit dvacetiletí, ale zájem o něj nepolevuje ani u těch, kteří už překročili sedmdesátku.

„Tango je komunikace v páru, která je vyjádřená pohybem. Neumíme spolu často mluvit slovy. Kolikrát ty páry, které k nám přijdou na kurzy, cítí, i my sami cítíme, že je v nás nějaké napětí a v tom objetí se člověk dokáže uvolnit,“ popisuje Gabriela Nečasová.

V tangu se snoubí krása, vášeň a temperament. „Kolikrát páry, které přijdou na kurz, tak u nich vidíme, jaký obrat nastane. Třeba přijdou samostatně, ale když začnou tančit, tak rozpustí napětí a odchází v objetí. Myslím si, že když lidé v manželství tančí, tak si také více rozumí,“ říká Gabriela Nečasová. Pro tango prý stačí mít dvě nohy a chuť se s někým obejmout.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.