Přímé vlaky z Brna na vídeňské letiště by mohly poprvé vyjet na konci dubna

Z Brna by od konce dubna mohla jezdit pravidelná vlaková linka na vídeňské letiště. Po zkušební jízdě to řekli zástupci města a Jihomoravského kraje. Dnes o podmínkách provozu jednali s Rakušany.

Cílem samospráv je zajistit šest párů přímých vlaků denně bez nutnosti přestupu na hlavním nádraží ve Vídni. Zatím ale není jisté, kdo by linku objednával, provozoval a platil. Jasněji o tom má být do půlky března.

„Podepsali jsme deklaraci, ve které se hovoří o tom, že máme společný zájem (město a kraj) na tom, abychom zlepšili dopravní dostupnost na vídeňské letiště. Jsme připraveni i finančně podpořit vlakové spojení mezi Brnem a vídeňským letištěm,“ řekla primátorka Markéta Vaňková z ODS.

Odhady Brna jsou takové, že roční náklady na šest párů vlaků denně jsou asi 50 milionů korun. Brno je ochotné na provoz přispět, snaží se k tomu přesvědčit i Jihomoravský kraj a zároveň v tom prý má podporu rakouských drah i vedení rakouského letiště. Mohlo by jít o podobný model financování, jako když město s krajem dotovalo leteckou linku z Brna do Mnichova.

Zkušební jízdu vypravil dnes dopoledne dopravce Gepard Express brněnského podnikatele a dobrodruha Alberta Fikáčka, který je známý například provozováním saunového vlaku.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související