Před sto lety vyhrála soutěž v Paříži, teď ji čeká znovuzrození

Restaurátoři minulý týden demontovali hlavní bránu do areálu zámku v Rájci nad Svitavou. Vrátí jí nejen někdejší krásu, ale hlavně zkorodované a odlomené litinové ozdoby.

Kovovou bránu u vstupu do areálu zámku v Rájci nad Svitavou na Blanensku letos opraví restaurátoři. Skoro sto padesát staré dílo je totiž zrezivělé a části z něj opadávají. Protože nejde o obyčejné kování, ale věhlasnou uměleckou litinu ze Salmovských železáren, ujme se restaurování umělecký kovář Oldřich Bartošek.

Už v zimě sňal některé menší prvky, minulý týden za pomoci jeřábu demontoval bránu celou.

Jedno křídlo brány váží zhruba tunu. Jde o železnou konstrukci, na níž jsou připevněné litinové ozdoby. „Hlavní rám brány musel být železný, protože litina je křehká a kdyby s bránou někdo zalomcoval, popraskala by,“ vysvětlil umělecký kovář a restaurátor Oldřich Bartošek.

Při bližším ohledání zjistil, že původně měla brána černou a zlatou barvu. V průběhu let se ale dočkala různých jiných nátěrů. „Některé části byly přetření na bílo, jiné na žluto. Ale pod těmi vrstvami jsme zjistili, že je to zlato,“ konstatoval.

Čeká ho téměř detektivní práce při zjišťování toho, jak vlastně brána vypadala. Řada ozdob se totiž v průběhu let odlomila a na bráně chybí. Přitom jde o cenné i ceněné dílo.

„Koncem 19. století se brána dopravovala rozložená na výstavu do Francie a v Paříži vyhrála první místo v soutěži kovových nebo litinových předmětů,“ upozornila kastelánka zámku Jana Kopecká.

Litinové ozdoby se v průběhu let ulámaly.

Teď je tedy po více než sto letech brána opět rozebraná. Místo výstavy ale zamířila do restaurátorské dílny v Křenovicích na Vyškovsku. Na korbu nákladního auta ji musel zvednout jeřáb.

Až se brána koncem roku vrátí na své místo, pravidelní návštěvníci ji nejspíš nepoznají. „Například nadbrání, které jí dává jakousi korunu, tady chybí už několik let,“ dodal Bartošek.

Spoje na opravené bráně budou pozinkované, takže by neměly začít rezivět tak, jako se to dělo dosud. Umělecký kovář a restaurátor odhaduje, že po opravě by brána měla vydržet nejméně dalších dvě stě let.

autor: gaj

Související