Praha nevlastní Slovanskou epopej, rozhodl soud. Stěhování do Moravského Krumlova to neovlivní

Slovanská epopej podle dnešního (9. prosince) rozhodnutí soudu nepatří Praze. Takový je závěr Obvodního soudu pro Prahu 1, který vyhověl žalobě příbuzného malíře Alfonse Muchy na určení vlastnictví. Rozsudek ale není pravomocný, Praha se proti němu odvolá. Co to znamená nejen pro Prahu ale také pro Moravský Krumlov, kam obrazy mají putovat?

Podle vnuka Alfonse Muchy se Praha nikdy vlastníkem obrazů nestala, protože nesplnila podmínku jeho dědečka vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory. To dnes potvrdila také soudkyně Marie Tvrdková.

Vedení hlavního města stále nerozhodlo, kde postaví výstavní sál pro umístění pláten. Kandidáty jsou například objekt paláce Savarin v Praze 1 nebo branické ledárny. V úvahu připadá také nádraží Vyšehrad, ale jeho budova není ve vlastnictví Prahy. Navíc je v nevyhovujícím stavu.

Praha se proti rozsudku odvolá. Co bude dál?

Neznamenalo by to, že by se John Mucha automaticky stal dědicem dvaceti obrazů. Podle Muchových právníků bude vlastníka potřeba určit v novém dědickém řízení. Kromě Johna Muchy by totiž obrazy mohly případnout jeho nevlastní sestře Jarmile Mucha Plockové.

Je ale otázkou, zda by se do dědického řízení nepříhlasili dědici Charlese Crana. Ten byl americkým mecenášem, který s Muchou v roce 1913 uzavřel smlouvu ke zhotovení epopeje a následnému věnování Praze. Za to měl tehdy ivančický rodák získat 100 tisíc dolarů. Podle jednoho z možných výkladů smlouvy by obrazy nevěnoval Praze Mucha, ale právě Crane.

Čtěte také

Z Čech na Moravu

Plátna nadále zůstávají v depozitáři Galerie hlavního města, která je má zapůjčit Moravskému Krumlovu. V tamním zámku totiž byla do roku 2011 vystavena.

Obrazy měly být převezeny už letos, jenže vyjednávání o smlouvách, úprava prostor a také koronavirus přípravy zbrzdily. Podle posledních informací by plátna do Rytířského sálu měla dorazit na jaře příštího roku. Současné spory o vlastnictví by tak neměly pětiletou zápůjčku ovlivnit.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související