V Moravském Krumlově schválili smlouvu pro dočasný návrat Slovanské epopeje, přípravy mohou začít

Moravský Krumlov udělal další krok pro dočasný návrat Slovanské epopeje zpět do města. Zastupitelé v úterý odpoledne (5. května) schválili smlouvu o smlouvě budoucí s Galerií hlavního města Prahy. Nic by tak v tuto chvíli nemělo bránit spuštění přípravných prací.

Starosta města Tomáš Třetina z TOP 09 chtěl mít definitivní záruku, že se plátna doopravdy do Moravského Krumlova vrátí. Do tamního zámku, konkrétně Rytířského sálu, plánuje totiž město investovat 50 milionů korun. Sál jako takový je po rekonstrukci, není ale dostatečně vybavený pro výstavu pláten Alfonse Muchy. Třetina se obával, že by se bez tohoto dokumentu mohlo stát, že město dovybavení sálu zaplatí, ale nakonec plátna do zápůjčky nedostane.

Podmínky, pojištění a lhůty

Součástí smlouvy jsou přesně dané lhůty a podmínky, které město musí dodržet, aby plátna mohla dorazit. Zejména je to zajištění adekvátního prostoru se všemi podmínkami. V Rytířském sálu bude muset být stálá teplota mezi 18 až 21 °C, přesně je definovaná relativní vlhkost, intenzita osvětlení, zajištění odstupů od pláten. Nesmí chybět ani protipožární a zabezpečovací zařízení. Právě do zajištění všech těchto podmínek putuje zmíněných 50 milionů korun.

Moravský Krumlov zaplatí take pojištění epopeje. Odhadovaná cena souboru pláten je 650 milionů korun. Jakou částku ale bude město ročně platit za pojištění, zatím vedení města neví. Pojistná smlouva se teprve bude uzavírat.

Plátna uvidí návštěvníci příští rok

Samotné výstavě bude předcházet ještě zkušební provoz, který musí začít nejpozději počátkem příštího roku. Na veškerou přípravu tak mají zhruba půl roku. Je tak více než pravděpodobné, potvrdil to i starosta Tomáš Třetina, že letos plátna v Moravském Krumlově nikdo neuvidí. Práce na zámku ale můžou začít prakticky hned, protože veškeré ostatní smlouvy jsou už nachystány. Výstavu by tak město mohlo návštěvníkům otevřít zřejmě v zimě nebo na jaře.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související