Zápůjčka, pojištění a výběrové řízení brzdí převoz Slovanské epopeje do Moravského Krumlova

Převoz Slovanské epopeje do Moravského Krumlova se zřejmě opozdí o několik týdnů až měsíců. Plánovaná instalace vzduchotechniky a osvětlení v lednu nezačala.

Stále není podepsaná také smlouva o zápůjčce Muchova díla. V těchto dnech se zároveň řeší i pojištění pláten. Podle vedení Moravského Krumlova může za zpoždění vyjednávání o podmínkách zápůjčky s pražským magistrátem v loňském roku.

V rytířském sálu moravskokrumlovského zámku byly plánovány přípravné práce na leden, ty ale dosud nezačaly. „Hlavním důvod bylo to, že Praha oddalovala své rozhodnutí, jestli nám epopej zapůjčí či nikoliv. Jakmile to rozhodnutí padlo, tak jsme začali pracovat na tom, abychom podmínky, které je potřeba dodržet, splnili. V této chvíli řešíme zejména výběrové řízení na zhotovitele, který by zde měl zajistit klimatické podmínky. A druhá věc, čekáme na smlouvu s Galerií hlavního města Prahy o zápůjčce Slovanské epopeje,“ říká místostarosta Zdeněk Juránek.

Čtěte také

Aby byl rytířský sál provozuschopný pro Slovanskou epopej, musí firma splnit přísné podmínky týkající se teploty a vlhkosti. „Je potřeba řešit vytápění v zimě, klimatizaci v létě, odvlhčování dle okolních podmínek.“

Bez podepsané smlouvy

Jenže Moravský Krumlov ještě nemá smlouvu s Galerií hlavního města Prahy. „Už to několik měsíců urgujeme, abychom ji měli, protože opravovat tyto prostory by bez toho, že by tu byla epopej, nedávalo úplně smysl. I dotační tituly, které máme, jak zní vyhláška Jihomoravského kraje, tak Ministerstva kultury, budou navázány na výstavu epopeje. To znamená, je to taková nepříjemnost. V nejbližších dnech očekáváme, že bychom návrh zápůjčky měli mít na stole, abychom se s tím mohli dále zabývat.

Podle ředitelky Galerie hlavního města Prahy Magdalény Juříkové se čeká na to, až výstavní prostor bude kompletně nachystán. „Čekáme na okamžik, kdy se začne pracovat. Máme uloženo sledovat tu situaci usnesením zastupitelstva, takže se o situaci zajímáme, ale zatím není co vyhodnocovat, protože se ještě nezačalo pracovat.“

Pojištění díla

Vyřešit se musí také pojištění Muchova díla. To bude platit Moravský Krumlov. Jak vysoká pojistka bude, ale zatím jasné není. „To potom vyplyne z aktuální situace, jak bude fungovat ten objekt, jak dobře bude chráněn, zda splňuje všechny bezpečnostní požadavky pojišťovny. A navíc i samotná pojistná cena jednotlivých pláten je pohyblivá suma, protože se odvíjí také od situace na trhu s uměním,“ vysvětluje Juříková.

Z těchto důvodů se zřejmě příjezd Slovanské epopeje do Moravského Krumlova opozdí o několik týdnů až měsíců. Lidé Muchovo dílo v Moravském Krumlově uvidí zřejmě až na konci léta.

autor: tip
Spustit audio

Související