Pomáhat jsem chtěla vždycky a tak jsem teď pyšná na to, že jsem policistka, říká hrdě Petra Hrůzová

31. březen 2023

„Vtipy o policistech znám, ale nechtějte, abych nějaký sama vykládala,“ říká s úsměvem Petra Hrůzová, která nejdříve působila na oddělení motorizované jednotky, poté jako preventistka. Nyní je policejní mluvčí a vrchní inspektorkou Policie České republiky.

K práci se dostala na radu rodičů – tatínek jí prý vždycky tvrdil, že nemá holčičí myšlení. „Mamka tenkrát říkala, že se na to hodím. Tak jí dodneška děkuju, že mi ukázala cestu,“ říká Hrůzová, která pracuje u policie téměř čtvrt století.

Na začátku si podala žádost, aby mohla nastoupit k pohotovostní motorizované jednotce. „Adrenalin a akční věci, to mě vždycky bavilo. Měla jsem i vizi, že bych se nechala ostříhat a šla k zásahovce. Tam ale holky nebrali.“

Podílí se mimo jiné i na pořádání akcí Policistou na zkoušku. „Tam může přijít kdokoliv a vyzkoušet si všechny věci, kterými musíme ve službě pravidelně procházet.“

Povahou je optimistka, prožila u policie i těžké situace. „Nikdy nevíte, co vás ve výkonu služby potká, k čemu vás zavolají. Když mi v náručí zemřela holka, které bylo tehdy třiadvacet (a mně o dva roky míň), tak mě zaplavila obrovská bezmoc. Po hádce vyskočila z okna a my jsme byli na místě dřív než záchranka. Pak se mi ale podařilo jednomu muži rozmluvit skok z okna a zachránit mu tím život. To mi zase dodalo sílu do další práce,“ svěřuje se.

Jaké vlastnosti a schopnosti jsou nezbytné pro práci u policie? Překročila sama někdy předpisy nebo zákon? A jaké úsměvné historky se jí v práci přihodily? To si poslechněte v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související