Policie hledá svědky tragédie z Vnorov

3. červenec 2017

Policie hledá svědky tragické dopravní nehody, při které v neděli odpoledne na silnici u Vnorov na Hodonínsku zemřeli čtyři lidé.

Policisté ještě v neděli zajistili stopy. Teď čekají na výsledky pitvy, která by měla zjistit zdravotní stav obou řidičů před čelní srážkou automobilů. Rozbor také objasní, jestli případně některý z nich neusedl za volant pod vlivem návykové látky.

Mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník dnes konstatoval, že zdokumentovali všechny stopy a důkazy z místa tragédie. Experti pokračují v kontrole trosek automobilů, aby vyloučili případnou technickou závadu.

Policisté shromažďují také informace k situaci těsně před nehodou. Svědci z kolemjedoucích aut by mohli přiblížit třeba styl jízdy obou řidičů.


Nejtragičtější nehody na Moravě
Nejtragičtější silniční nehody v posledních pěti letech na Moravě podle databáze ČTK.
* Při srážce nákladního auta a dodávky na dálnici D1 u Vyškova zahynulo 17. září 2015 pět lidí. V nemocnici v Brně-Bohunicích zemřela o několik dní později jedna ze tří zraněných.
* Na silnici mezi obcemi Rymice a Němčice na Kroměřížsku se 19. prosince 2013 srazila tři auta. Tři lidé zahynuli na místě, vážně zraněná žena zemřela později v nemocnici.
* Čtyři mladí lidé zemřeli 22. března 2015 při nehodě osobního auta u obce Suchohrdly u Miroslavi na Znojemsku. Vůz narazil do betonové zídky a pak začal hořet.
* Při nehodě osobního automobilu s autobusem zemřeli 17. září 2016 v Zábřehu na Šumpersku čtyři lidé. Pátý pasažér byl vážně zraněn.

„Možná také máte ve vozidle palubní kameru a ta mohla něco zaznamenat,“ vzkázal svědkům Zámečník. Důležitá tedy mohou být i svědectví řidičů, kteří se s auty míjeli před samotnou nehodou.

V jednom autě cestoval sám řidič, ve druhém čtyři lidé
Nehoda se stala kolem 13:30 na silnici první třídy číslo 55 mezi Strážnicí a Vnorovy. Od Strážnice jel v automobilu Renault Clio sám třiadvacetiletý řidič, v protisměru cestoval ve voze značky Ford Fiesta sedmdesátiletý řidič a tři spolujezdci ve věku 64 až 74 let.

Nehodu přežila pouze jedna žena, kterou vrtulník dopravil do brněnské fakultní nemocnice. Zůstala hospitalizovaná se středně těžkým poraněním pánve.

Nehoda u Vnorov se řadí k haváriím s nejvyšším počtem úmrtí od vzniku České republiky. Dosud nejtragičtější silniční nehodou od vzniku České republiky je havárie autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku. Tu v roce 2003 nepřežilo 20 lidí.

Při tragédii u Vnorov se 2. 7. 2017 čelně srazila dvě auta.

Svědci se mohou ozvat telefonicky
Svědci nedělní tragédie od Vnorov se hodonínským policistům mohou ozvat na telefonní číslo 974 633 260 nebo na tísňovou linku 158.

autoři: Štěpánka Kadlečková , Miloš Šenkýř
Spustit audio