Pofoukat si horké sousto je absolutně vyloučeno, zdvihá prst Ladislav Špaček. Jak správně na to?

V restauraci nebo doma dostanete na stůl horkou polévku nebo horký hlavní chod. Tak jak to má být. Také jste zvyklí do jídla automaticky foukat? Ve společnosti je to vyloučené.

„Foukání u stolu je naprosto nepřístojné. Mě vždycky vstávají vlasy hrůzou na hlavě, když slyším, že učitelky v mateřské školce vedou děti k tomu, aby foukaly do polévky. Zřejmě je to odůvodněno tím, aby se děti nespálily, aby dávaly pozor, jestli nepozřou horkou polévku. Děti ještě nemají ten správný návyk, jaký máme my dospělí,“ čílí se mistr bontonu. Jak správně na to?

Usedneme ke stolu, dostaneme polévku a tu mícháme. Přitom si povídáme a nenápadně kontrolujeme, jestli už polévka vychladla natolik, že ji budeme moct začít jíst. Rozhodně nebudeme do polévky foukat.

Co se týká hlavního chodu, tak foukat na sousta, například když si ukrojíme kousek masa, to už je absolutně vyloučeno. Jídlo necháváme vychladnout, přitom se bavíme a tváříme se nenuceně. Až zjistíme, že teplota pokrmu je přiměřená, tak se do něj pustíme.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo