Podle porotců SuperStar by mohl zpívat leda u táboráku, dnes má Thom Artway dva Anděly

V 17 letech se zúčastnil soutěže SuperStar a porota mu řekla, že jeho zpěv je dobrý leda tak k táboráku. Po několika letech ale získal dvě ceny Anděl a jednou z nich byl i Zpěvák roku. Thom Artway má světové jméno i hudbu, v jeho srdci je však Valašsko.

Thom Artway, vlastním jménem Tomáš Maček, je český zpěvák, písničkář a pouliční umělec, tvořící skladby v anglickém jazyce. Vztah k hudbě si pěstoval ve svých rodných Vlachovicích už od raného dětství. Jeho hudební vkus kromě rodičů formovali i sourozenci. „Byl jsem hodně ovlivněný tím, co poslouchal taťka, měl rád bigbít. Mamka zpívá doteď a brácha dokonce zpívá v dechovce,“ říká o své cestě k muzice Tomáš.

Po maturitě se vydal do Prahy zkusit pouliční hraní. „Chtěl jsem být jako Glen Hansard,“ komentuje své rozhodnutí a dodává: „Lákala mě svoboda, člověk si může hrát na ulici, co chce.“ Ulice posunula nejen jeho hudbu ale i komunikaci s lidmi. Vypořádat se musel s nevraživými výrazy i pokřikováním a do futrálu mu kromě mincí přistála spousta kuriozit.

Thom je známý především pro svou tvorbu v angličtině, kterou piloval na svých sólo cestách po Irsku, Austrálii či Novém Zélandu. „Teď už bych si vůbec nedokázal představit, že to udělám. Už jsem trošku starší, nějaké věci jsem riskoval, ale člověku to dojde až zpětně,“ vzpomíná na svou cestovatelskou éru.

Co se v zahraničí naučil a vydá někdy album v češtině? Jakým způsobem tvoří svou hudbu a ke komu vzhlíží? To vše a mnohem více se dozvíte v záznamu rozhovoru z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související