Pikantní králík od Veroniky Bačkovské je dělaný prostě jinak a je úžasně smetanově šťavnatý

Jestli se říká, že králík je suchý, tak tenhle je jak nejšťavnatější kuře. Šlehačka mu dodá jemný máslový nádech, sýr vytvoří křupavou a navíc estetickou krustu. A pikantní je proto, že se tímto přívlastkem na vesnici označovaly recepty vymykající se tradicím. Pekla Veronika Bačkovská z Hradce Králové.

Ingredience
  • 4 vykostěná králičí stehna
  • 60 g slaniny (mix anglické a špeku)
  • 4 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice
  • 200 ml smetany ke šlehání 33%
  • 200 g polotvrdého sýra (eidam 30%)
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička pepře
  • 2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky

Postup

Vykostěná králičí stehna osolíme a uložíme do zapékací misky těsně vedle sebe. Poté je svrchu vydatně opepříme.

Vydatně je potřeme hořčicí a posypeme mletou paprikou.

Tip: kdo chce, může je v této fázi posypat pikantní paprikou nebo jiným kořením, které má rád.

Na malé kostičky nakrájíme anglickou slaninu a špek, přidáme ke stehnům do misky a celé to zalijeme smetanou ke šlehání.

Sýr nastrouháme nahrubo a nasypeme navrch na králičí stehna. Přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby při 180 °C na 90 minut.

Podáváme s vařenými bramborami.

Veronika Bačkovská

Recept má od své maminky, která si ho před 30 lety opsala z receptáře kolegyně v práci. Ve skutečnosti si opisovala především předpis na svatební koláčky a vedle toho byl recept na pikantního králíka, tak ho opsala také, doma ho vyzkoušeli a zachutnal jim.

Veronika peče ráda, i když především sladké. Dokázala nám to servírovanými kynutými buchtami s mákem a švestkami a lineckým pečivem s marmeládou. Přidala i pohár s jahodami, malinami a šlehačkou nebo skvělý domácí boršč a louhované slané bulky. Byly to výtečné gastronomické orgie.

Patrik Rozehnal a Veronika Bačkovská
autoři: Patrik Rozehnal , djo