Pěstitel z Dolních Dunajovic nabízí pažitku zdarma pro každého. Pro bylinky jinak nemá odbyt

Lubor Horák z Dolních Dunajovic na Břeclavsku pěstuje bylinky a jedlé květy. Čerstvé je každý den dodává do restaurací nebo cukráren. Ty jsou teď ale kvůli vládním opatřením zavřené a tak nemá odbyt.

Rozhodl se proto, že to, co vypěstoval, nabídne lidem zdarma – teď konkrétně pažitku. Na poli si ji ale musí každý sám ostříhat.

„Je to super možnost, hlavně pro nás, co jsme z města. V Brně je zavřený Zelný trh a tak jsme téhle možnosti hned využili,“ usmívá se Šárka z Brna.

„Je co stříhat, ale není kam dodávat, tak mě napadlo, jestli neudělat radost aspoň takhle. Bylinky nabídnu lidem, ať si je ostříhají,“ říká Lubor Horák. „Navíc je doba, kdy by se další bylinky měly sázet – bazalka, kopr. Ale vůbec nevím, jestli to nebudu sázet zase jen pro lidi. A když se zaspí tahle doba, tak potom nebude nic celý rok,“ popisuje aktuální stav pěstitel.

„Člověk vidí, že udělá aspoň malou radost, že lidé zapomenout na problém koronaviru. Mám z toho dobrý pocit.“ Pažitkobraní, název, který vymyslel Lubor Horák, potrvá zhruba dva týdny.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související