Peníze z programu Phare pomohou narkomanům s hledáním práce.

23. říjen 2005

Pomoci drogově závislým, kteří se léčí a chtějí změnit svůj život a najít si práci - to je další z programů sdružení Podané ruce. Zahájit ho může díky čtyřmilionové podpoře z projektu Phare a zaměřen bude na výuku praktických dovedností, které klientům umožní se o zaměstnání vůbec ucházet.

Unikátní projekt má trvat 18 měsíců a s klienty budou odborníci pracovat jak v klasických kurzech, tak také individuálně. Zapojeno je celkem 14 center sdružení Podané ruce a Diecézní charity Brno po celé Moravě a cílem je, aby se časem potřebná pomoc dostala ke každému klientovi.

"Titul projektu je Psychologie a medicína nestačí. Jde nám o to, že v naší skupině drogových uživatelů je výrazný počet lidí dlouhodobě nezaměstnaných a méně kvalifikovaných. Problém jejich pracovního uplatnění po léčbě je tedy složitý. Projekt nabízí lidem například naučit se práci na počítači, odvaze zařadit se do pracovního procesu a obstát v něm," zdůraznil Jindřich Vobořil ze sdružení Podané ruce.

To, že práce může sehrát téměř rozhodující roli v boji o budoucnost drogově závislého, potvrzuje i příběh klientky Andey, které se ho už téměř podařilo vyhrát: "Byla jsem na drogách 5 let. Jako bezdomovec jsem chodila do K-centra a bydlela v Armádě spásy. Teď už mám svůj podnájem, takže se to postupně zlepšuje. Při hledání práce člověk potřebuje nějaký kurs. Předtím jsem neměla žádné dovednosti a při pohovorech jsem byla hodně nejistá."

Spustit audio