Páteční Noční linka: Česko, nebo cizina?

8. listopad 2019

Dokázali byste žít jinde než v Česku? Pokud ano, tak proč a kde? Nebo už jste si to dokonce vyzkoušeli sa žili jste nějaký čas v cizině? Jak jste si zvykali? Máte také nějakou vysněnou zemi, kde byste chtěli žít? 

Dnes můžeme cestovat a poznávat cizí země celkem bez problémů. Možná toho využíváte, patříte mezi vášnivé cestovatele a odškrtáváte si na mapě místa, kde všude jste byli. Možná se našla místa, která vám nějak přirostla k srdci a dokázali byste tam žít natrvalo. A nebo vás cizina vůbec neláká. Jsou totiž lidé, kteří by svou rodnou hroudu nevyměnili za nic na světě, jiní jsou kosmopolitní a dokázali by žít kdekoliv jinde a být „doma" tam, kde si právě pověsí svůj pomyslný klobouk. Ke které skupině patříte vy?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.