Padesátka akcí za tři dny. Nabitý program festivalu židovské kultury představí ředitelka Štetl festu

30. srpen 2022

Největší festival židovské kultury v České republice se odehraje na začátku září v Brně. Divákům a posluchačům nechá nahlédnout do židovské kultury a historie. Hlavní téma festivalu spojuje projekt Knihovna ukradených nadějí.

Autorská čtení, besedy, přednášky i procházky městem nabídne o prvním víkendu v září první ročník festivalu Štetl fest. „Podařilo se nám do tří dnů nacpat 48 akcí, z toho dvě premiéry, děláme výstavu, takže tři originální projekty a k tomu plno doprovodných akcí,“ popisuje ředitelka festivalu.

„Nechceme mluvit jen o holocaustu, ale o tom, že židovská obec a tradice přežily. Nechceme se vracet k těm hrůzám, které jsou s holokaustem pevně spjaty, ale poukázat na to, že tyto věci by se neměly opakovat. Nová generace už vidí vpřed a zajímají ji i další věci. Chceme se bavit se o naději,“ říká Eva Yildizová.

Jak se v současném Brně odráží jeho židovská historie? A jak tvořili organizátoři program? To prozradili hosté Apetýtu ředitelka festivalu Eva Yildizová a brněnský rabín Štěpán Menashe Kliment.

Srdečně zveme na festival, který přiveze významné židovské umělce, nabídne izraelskou kuchyni a pouliční koncerty!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související