Padesát křížů vyrobených z trámů tornádem poničeného kostela si vyzvedli noví majitelé

Zhruba 200 tisíc korun pomůže při rekonstrukci kostela v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Jsou z předvánoční dražby dřevěných křížů. Ty vyrobil truhlář z trámů kostelní střechy poničené loňským tornádem. Dárci si je v sobotu 15. ledna vyzvedli přímo na novoveské faře.

Kříže vyrobené z poničené střechy kostela v Moravské Nové Vsi. Lidé je koupili v dobročinné dražbě

Padesátku křížů vyrobil truhlář tak, že na nich nechal viditelné stopy po ničivém živlu. V aukci si lidé mohli vybrat ze tří velikostí. Aukce začala před Vánocemi tak, aby je měli lidé postupně do svátků možnost vydražit. Mezi dárci byl ale o památku na ničivý živel takový zájem, že za 10 hodin aukce pořádaná hejtmanstvím a společností Kyndryl skončila.

„Poohlížela jsem se po nějakém křížku, který bych pořídila domů a přišlo mi, že tohle má myšlenku, podpoříme tak dobrou věc. Ale pomohli bychom i bez křížku,“ říká jedna z majitelek.

Peníze z aukce pomůžou při opravách kostela, práce odhaduje farář Marián Kalina ještě alespoň na dva roky. „Vitráže, kompletně nový krov musíme udělat, ovládání zvonu, nové věžní hodiny,“ popisuje.

V tuto chvíli je rekonstrukce vyčíslena na 23 milionů korun. Velkou část oprav pokryjí právě peníze z různých sbírek.

Spustit audio

Související